„Úgy kezdődött, hogy volt otthon egy kacagó gerlém”

 
 
 

A Madármentő képzéstől az önkéntességig

A négy éve zajló madármentő képzésekkel kezdetben nem volt más célunk, mint hogy a legalapvetőbb ismereteinket átadjuk az érdeklődőknek. Minél többen tudják, mikor és mit kell tenni, annál több madár életét óvjuk meg. Aztán láttuk, hogy a képzéssel a Madárkórház önkéntes közössége is épül, hiszen minden évben akadnak olyanok, akik szorosabbra fűzik a kapcsolatot velünk.

Ők lesznek azok, akiket forró dróton hívni lehet, ha bárki sérült madarat talál, vagy akik a mi szakmai segítségünkkel madármentő állomást létesítenek. És ők lesznek azok is, akik már a saját tudásukat adják tovább a képzéseken résztvevőknek.

Ahogyan dr. Patakfalvi Orsolya is, aki négy éve jött el a Hortobágyi Madárparkba. „Annak a kurzusnak aztán folytatása is lett” – mondja Orsolya, aki most már önkéntesként dolgozik, és a saját környezetében végez madármentést.

Orsolya neve előtt ott a „dr.” rövidítés, hiszen a foglalkozása fogorvos. A gyógyítás tehát a hivatásához tartozik, a biológia és az élettan pedig az ismereteihez – de a madarak szeretete a gyerekkorából jön.

„Mindig tetszett az állatorvosok munkája, és szerettem a madarakat is. Az élet úgy hozta, hogy nem állatorvos lettem, de éreztem, hogy egyszer előkerülnek még a gyerekkori álmok. Úgy kezdődött, hogy volt otthon egy kacagó gerlém, és egyszer egy kisebb probléma miatt megkerestem a Madárkórházat. Épp a szervezet vezetője, dr.Déri János volt az, aki amikor erre járt, megvizsgálta a madarat. Megemlítette, hogy vannak bárki számára nyitott képzéseik – így kerültem el az egyik kurzusra, Hortobágyra.”

2018 óta 17 Madármentő képzést tartottunk, amelyen 450-en vettek részt. Sikeres vizsgát több mint 200-an tettek, és 112-en váltak szerződött madármentő önkéntesünkké.

És hogy mit lehetett ott tanulni? Madárismeret, anatómia, élettan, etológia szerepel a programban, és persze a madarak balesetvédelme, befogása, szállítása, madármentés a terepen, elsősegély. De a résztvevők megismerik a Madárkórházban a gyógyítás, a rehabilitáció és a visszaszoktatás folyamatait is. „Azóta többször is részt vettem képzéseken” – meséli Orsolya. „Részben az ismétlés miatt, de azért is, mert sok mindent már mi, önkéntesek adunk tovább a résztvevőknek.”

Vannak közöttük laikusok, de vadőrök, vadászok is vagy a mezőgazdaságban dolgozók, akik szeretnék tudni, mit tehetnek a madarak védelméért. Orsolya nagyvárosban él, de olyan helyen, ahol közel van a természet. „Azokat a madarakat ismerem jobban, amelyek a környéken élnek. A többi önkéntessel tapasztalatokat és néha feladatot is cserélünk – tudom, kit hívjak, ha egy számomra kevéssé ismert madárról van szó.”

Az önkénteshálózat és a személyes kapcsolatok a képzés nagy ajándékát jelentik – a résztvevőknek és nekünk, a Madárkórház munkatársainak is. Sok barátot szereztünk, és még több hívet a madármentés ügyének.

Támogasd erőfeszítéseinket online, bankkártya segítségével!

Támogatásával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!
Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Rendelkező Nyilatkozat a személyi jövedelemadó 1+1%-áról:

rendelkező nyilatkozat 1+1%-ról

Bankszámlaszám: HU50 59900029-10001868-00000000, Takarékbank

Támogasd erőfeszítéseinket online, bankkártya segítségével!

Friss híreink

 • Madármentő képzések

 • Légy Te is madármentő! Szívesen csatlakoznál önkénteseink közé? Vagy csak érdekel, mit tehetsz, ha sérült madarat ta[...]
 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]

A Pusztadoktor Magazinból

 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]
 • Anyák napi kisgólyák

 • Ekkor szoktak kikelni, és ezt a jó szokásukat most is tartották a Nagyröpdében földön fészkelő egyik gólyapár első fész[...]

Betegeink

 • Egy jelkép új élete

 • Az emberi tevékenységek következtében nagyon sok madár sérül vagy betegszik meg. Baleset, orvvadászat, mérgezés: mind-m[...]
 • Pajzsos cankó a műtőasztalon

 • Az elepi halastavak környékén került kézre ez a törékeny, csodálatos partfutó madár. Jobb szárnya szilánkosan tört. Műt[...]