Miért kérjük most is az 1 %-ot?

 
 
 

Azért, mert a vadmadarak nem tudják kifizetni a számlát. Ingyen gyógyítjuk őket, de attól még nekünk pénzbe kerül. Sok pénzbe.

Azért kérjük az 1 %-ot, most is, mert nincs elég pénzünk. Amennyi van, azt mind elköltjük a madarak mentésére, gyógyítására, a kórház fenntartására, és megelőzésre, szemléletformálásra, melyet a Madárpark visz el. Ha kétszer ennyi lenne, azt is elköltenénk ugyanerre, mert sosem elég.

Mert a Madárkórház Alapítvány egy nonprofit civil szervezet, és mint olyan, semmilyen állami, vagy önkormányzati támogatást nem kapunk. Sem jelentősebb hazai, sem külföldi támogatónk nincs. Legnagyobb támogatónk a Hungarocontrol Zrt. évi 3 milliós bevételt jelent, a többi közadakozásból esetenként pár 100, vagy pár 1000 Ft csekken befizetett adomány, mely összességében azért jelentős, de legjelentősebb az 1 %, mely csak a működési költségek felére elég. Mindez az adományokkal, és a belépőjegyekkel együtt a működés fenntartására futja, fejlesztéseket uniós pályázatokból tudtunk megvalósítani, amíg a feltételek számunkra elérhetőek voltak.

Működésünk stabil, tervezhető, betervezzük a várható 1 %-ot és a turisztikai bevételt, még az adományokat is, ismerjük a szokásos és tervezett kiadásokat, de nincsenek jelentős tartalékaink. Alaptevékenységünk a madárkórház működtetése, mely jóval drágább, mint egy családi, vagy akár egy nemzeti parki mentőhely fenntartása. A kórtermek fűtöttek és légkondicionáltak, szűrt levegő jön be és hőcserélőn át az is megy ki, magasabb higiéniai előírásokkal, ahol a napi többszöri takarítás és fertőtlenítés elengedhetetlen, és az elfolyó víz veszélyes hulladék, melynek kezelése, elszállítása drága. A röntgen, műtő, labor, gyógyszerraktár, megint más kategória, mind higiéniai, mind veszélyes hulladék termelés szempontjából, és fenntartásuk akkor is drága, ha kevés a forgalom. Mindezek ellensúlyozására igyekszünk minimális költséggel működni, dolgozóink a diplomás munkabért kapják, önkénteseink igazolt költségtérítést. Magam is önkéntesként, ingyen dolgozom a kórházban, mert hatósági állatorvosként is van munkaviszonyom, ezért megtehetem, hogy munkadíjat nem számolok fel, tiszteletdíjat senki nem kap, hiszen ezekre nincs pénz, és nincs is olyan partnerünk, aki elfogadná. Nincsenek kapcsolt vállalkozások, ahol eltűnik a bevétel, mindenről az alapítvány ad számlát, legyen az belépőjegy vagy üdítő, és minden bevétel bent marad, de elfogy az közvetlenül a madarakra magától is. Ezt, az 1 % elszámolásával kapcsolatban a NAV már több, mint 10 éve évente ellenőrzi, és eddig mindig mindent rendben találtak. Ha jönnek váratlan kiadások, mint január-februárban madárinfluenza miatt kétszeres rezsi-, műszer-, berendezés- és munkaerő költséggel működtetett karantén, és más mentőhelyek, állatkertek emiatt nem fogadnak mentett madarat, mi akkor is állunk rendelkezésre.

Most a Corona vírus miatt teljes egészében elmaradt a turisztikai bevétel, amely nemcsak önmagában veszteség, hanem a látogató forgalommal együtt a támogatásokat és az 1 %-os felajánlásokat is generálta, melynek csökkenése további, és sokkal jelentősebb kiesés. Alkalmanként eljutunk odáig, hogy elfogy a pénz, és késedelmesen, vagy kölcsönökből fizetjük a számlákat. Ez a kialakult gyakorlat szerint saját családi kaszzánk terhére megy, és folyószámlám jelentős mínuszba megy át. Voltak ilyenek, mindig megoldottuk, de ez még nem volt. Mivel lehetőségeink végesek, nem tudjuk, hogy lesz most tovább…

Az alapítvány mérlege nyilvános, és letölthető az Igazságügyi Minisztérium oldaláról, ahol a korábbi évek mérlegei mellett a 2018-as év mérlege és közhasznú jelentése van fenn, mert a 2019-es szeptember 30- án esedékes, de a számok ismeretében nem sokban különbözik a korábbiaktól. 2016-tól nem volt pályázati bevétel. Tavaly 10 saját dolgozóval és 55 egyéni önkéntessel valamint 3 turnusban 3-3 héten át összesen 42 külföldi önkéntes csoporttal, és 5 turnusban 1-1 héten át összesen 79 madármentő táborozó diákkal láttuk el a hortobágyi Madárkórházban és a Madárparkban a beérkező és az állandóan itt lévő betegeket. A megemelkedett létszámmal, több rezsi és több fenntartási költség mellett jelentősen megnőtt a takarmányozással kapcsolatos üzemanyag és munkaerő költség. Ugyanis a ragadozóknak és a gólyáknak keltetőben lefojtott, selejt naposcsibét elegendő mennyiségben kapunk, ráadásul ingyen, de el kell érte menni bérelt teherautóval a nyugati határszélre, 450 km-re. Ez havonta 100 000 Ft plusz költség. Havi két és fél tonnát etetünk fel. Közelebb pénzért sincs ennyi. Saját szükségleteinken felül a kismadarakat otthon nevelő önkénteseinket ellátjuk lisztkukaccal, melyre heti 10 liter fogy, heti 35 ezer forintos költséggel. Emellett felhasználunk és osztogatunk jelentős mennyiségű szúnyoglárvát, naposcsibét, halat, és a magevőknek mázsaszámra búzát, kukoricát, kölest és napraforgót is.

A korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a beérkező madarak száma, a befogóktól mentett és gazdásított galambokkal pedig jóval meg is haladta. Valamikor 2-300 madárról indultunk, mely a Madárpark megnyitásával és működésünk ismertebbé válásával. 2006-ban évi 4-600 volt, azóta 3000 fölé emelkedett. Ezek bevételt nem generálnak, de költséget igen. Együttműködő partnerünk, a Mályi Természetvédelmi Egyesület a 2015. évi 232 helyett 2016-ban 402 madarat küldött, 2017-ben 612-t, 2018-ban és 2019-ben már kevesebbet hagyott itt, de ingyenes ambuláns ellátásra, műtétekre heti 2-3 alkalommal hozza őket egyre nagyobb számban. A szentesi Madármentő Állomásunk 2017-ben 178-at, 2018-ban 285-öt, 2019-ben 378 beteget fogadott, és további mentőállomásainkra Nyíregyházán 162, Szigetszentmiklóson 118, Szekszárdon 91, Budapesten Kőbányán 91, Kaposváron 12, Budafokon 5 beteg érkezett, madármentőinknél Ecseren Bódis Gergely László solymásznál 120, Hajdúböszörményben Kiss Julcsinál 105, Debrecenben Molnár Líviánál 50, Budakalászon Paulheim Ritánál 32, Budapesten Koroknai Tamásnál 30, Békés Viktóriánál 29, Petneházi Orsolyánál 23, Moharos Zsoltnál 15, Diósdon Tóth Klárinál 15, összesen 1276 madár fordult meg a teljesség igénye nélkül, így nem beszélve a 32 további partnerünktől beérkező betegekről, tavaly összesen 3247 madár gyógyult nálunk. 37%-kal több, mint az előző évben. Ezek gyógykezelése, elhelyezése, tartása jelentős többletköltséggel jár.

Bár tavaly a bevételeink is növekedtek, de nem olyan mértékben, amennyivel az ezzel kapcsolatos kiadásaink. Az idén eddig teljesen elmaradtak a bevételek, és – bár e héten megnyitottunk – az évi 20-22 ezer látogató jelentős része, és mondhatjuk, hogy a nagyobbik része hiányozni fog. Nemcsak a belépőjegyekből, valamint az itt átélt személyes élmények hatására indíttatott adakozási szándékból származó bevétel elmaradása, hanem az önkéntes munka, és az a tudatformálásból, madármentési ismeretekből, a megelőzést segítő társadalmi hatásának elmaradásából származó természetvédelmi kár, részünkre többletmunka és ezzel további többletköltség adódik.

Ezért kérjük, hogy 1 %-os felajánlásukkal támogassák alapítványunk munkáját és ezen keresztül az ég madarait!

Hogy mire költjük, azt bemutatjuk a látványkórházban és a Madárparkban. Kérjük, látogassanak el hozzánk, és győződjenek meg róla saját szemükkel! Most már lehet! Nézzék meg a látványműtőt, és azt a küzdelmet, amely helyett bárhol máshol elaltatják azokat a madarakat, melyeket mi rehabilitálunk! Nézzék meg a kórtermekben lábadozókat és azok fokozatos felkészítését a szabad életre a három fázisú röpdékben, ismerjék meg azokat a ritka fajokat, melyeket máshol nem láthatnak ilyen közelről, érezzék a szárnysuhogásukat az arcukon és engedjék őket szabadon!

Tisztelettel és köszönettel:

Dr. Déri János

Hogy rendelkezhet adója 1%-áról?
Postai úton:

A következő linkről töltse le rendelkező nyilatkozatunkat:  http://madarpark.hu/wp-content/uploads/2020/03/madkor_egysza19102739.pdf, melyet kitöltve postai-, vagy személyes úton május 20.-ig juttasson el a területileg illetékes NAV irodába.

Onine, ügyfélkapun keresztül:

Tudta, hogy a rendelkező nyilatkozatot már nem csak nyomtatott formában adhatja le? Nem kell kinyomtatnia semmit, és nem kell elmennie a postára sem. Online pár perc alatt rendelkezhet adója 1+1%-áról. Akár otthonról is. Nem kell igazodnia munka- és nyitvatartási időhöz sem. Határidő természetesen itt is van, ahogy postai úton, itt is 2020 május 20-ig nyújthatja be rendelkező nyilatkozatát. Alábbi videónk segítségére lesz a kitöltésben: https://youtu.be/p5rj1ZdB4jE

Lépések:

 1. Keresse fel a NAV e-SZJA oldalát az alábbi linken: https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login
 2. Kattintson a Belépés gombra!
 3. A megjelenő felületen adja meg az Ügyfélkapu hozzáféréshez szükséges felhasználónevet és jelszót!
 4. Bejelentkezés után megjelenik az adóbevallás ellenőrzésére és az adó 1+1 százalékos nyilatkozat leadására szolgáló felület.
 5. Ne felejtse el ellenőrizni adóbevallását sem! Amennyiben van befizetendő tartozása, szintén május 20-ig be kell fizesse! Ha nem érkezik meg időben az összeg, úgy 1+1% felajánlását is tárgytalannak tekinti a NAV.
 6. Kattintson a Nyilatkozom gombra!
 7. A megjelenő felületen nyissa le a kis nyíllal a rendelkező nyilatkozatot!
 8. Az adóazonosító jelét a rendszer automatikusan kitölti.
 9. Amennyiben szeretné, hogy kilétét mi is megtudjuk, pipálja ki a hozzájárulok mezőt, majd adja meg nevét, levelezési- és e-mail címét! Ha névtelen támogatónk szeretne maradni, úgy az adatok kitöltése nem kötelező.
 10. Görgessen lejjebb a „Rendelkezés civil kedvezményezett részére” – feliratig! Az első mezőbe írja be adószámunkat: 18557899-1-09! Ezután kattintson bárhová a lapon, és az adószám alatt megjelenik szervezetünk neve: Madárkórház Alapítvány.
 11. A második mező kitöltésével egy Ön által választott egyházat, vagy technikai számmal rendelkező, kiemelt költségvetési előirányzatot támogathat, adója egy másik 1%-ával. Ebbe a mezőbe írja be a kedvezményezett technikai számát!
 12. Végül a narancssárga Mentés gombra kattintva mentse az adatokat (ez nem egyenlő a nyilatkozat leadásával)!
 13. A felugró ablakban kattintson a Rendben gombra!
 14. Ezután kattintson a képernyő alsó részén lévő, Tovább a beadásra gombra!
 15. Ezután lehetősége van újra átnézni a nyilatkozatot, illetve a rendszer üzenetekkel jelzi, ha valamit nem megfelelően töltött ki (illetve a leadási határidőre is figyelmeztet). Ha követi a fenti lépéseket, nincs más teendője, mint a Beadás gombra kattintani.
 16. A rendszer visszajelzést ad arról, hogy sikeresen leadta az adó 1+1 százalékáról szóló nyilatkozatot.

Hálásan köszönjük, tollas betegeink nevében is, hogy adója 1%-ával támogatja erőfeszítéseinket!

Támogatásával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!
Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Rendelkező Nyilatkozat a személyi jövedelemadó 1+1%-áról:

rendelkező nyilatkozat 1+1%-ról

Bankszámlaszám: HU50 59900029-10001868-00000000, Takarékbank

Támogasd erőfeszítéseinket online, bankkártya segítségével!

Friss híreink

 • Madármentő képzések

 • Légy Te is madármentő! Szívesen csatlakoznál önkénteseink közé? Vagy csak érdekel, mit tehetsz, ha sérült madarat ta[...]
 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]

A Pusztadoktor Magazinból

 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]
 • Anyák napi kisgólyák

 • Ekkor szoktak kikelni, és ezt a jó szokásukat most is tartották a Nagyröpdében földön fészkelő egyik gólyapár első fész[...]

Betegeink

 • Egy jelkép új élete

 • Az emberi tevékenységek következtében nagyon sok madár sérül vagy betegszik meg. Baleset, orvvadászat, mérgezés: mind-m[...]
 • Pajzsos cankó a műtőasztalon

 • Az elepi halastavak környékén került kézre ez a törékeny, csodálatos partfutó madár. Jobb szárnya szilánkosan tört. Műt[...]