Európa legkisebb madara: a sárgafejű királyka

 
 
 

Ha természetjárókat kérdeznénk, hogy láttak-e már sárgafejű királykát sokan mondanák rá: nem. Holott lehet, hogy láttak már, csak nem tudták, hogy azt láttak. Téli időszakban gyakran társul vegyes csapatokban cinkékhez, így madáretetők környékén gyakran szem elé kerülhet.  Háta olajzöld, alteste szürke, feje tetején áthúzódó élénk sárga csíkjáról könnyen felismerhetjük. Kicsi, olyan kicsi, hogy a legkisebb Európában. Kifejlett egyedeinek test tömege mindösszesen 4-7 gramm között változik. Étlapján pókok, levéltetvek, poloskák és kabócalárvák és rovarmaradványok is szerepelnek. Magokat nem fogyaszt. A lombkoronában keresgél és szinte folyamatosan mozgásban van. Magyarországon ritka fészkelő, főleg az Alpokalja és az Északi-középhegység öreg luc-edeiben stabil költőállománya van jelen.

Téli természetjárásaink során fenyvesek közelében nagy valószínűséggel kerülhet szem elé. Nem félős, sok esetben méterekre megközelíti az embert. Évente két fészekaljat is fel nevel. Egy átlagos fészekalj 7-11 tojásból áll. Natura 2000 jelölőfaj, természetvédelmi értéke: 25 000 ft.

Fotók és szöveg: Morvai Szilárd

Támogatásával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!
Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Rendelkező Nyilatkozat a személyi jövedelemadó 1+1%-áról:

rendelkező nyilatkozat 1+1%-ról

Bankszámlaszám: HU50 59900029-10001868-00000000, Takarékbank

Támogasd erőfeszítéseinket online, bankkártya segítségével!

Friss híreink

A Pusztadoktor Magazinból

  • Darvak nyomában

  • A Hortobágyi Nemzeti Park címermadara, a daru a magyar néphagyományban kiemelt jelentőséggel bír, krúgatása az ősz egyi[...]
  • Szárnyat adó százalékok

  • Különös év ez. Olyan húsba vágó, félelmekkel teli, mondhatni tragikus. Mi lesz holnap? Sejti valaki? Ami most jött, azé[...]

Betegeink