A hét madárdala: Hegyi fakusz – 2020.06.14

Az alig 10 grammos madarak azonban elképesztően bonyolult álcázó tollmintázatuknak köszönhetően azonban szinte észrevehetetlenek. Az emberek többsége nem is ismeri ezeket a parányi, az ökörszemnél alig nagyobb madárkákat, melyek miniatűr harkályokként a fák kérgén keresgélve élik életüket.

A hegyi fakusz vagy hosszúkarmú fakusz (Certhia familiaris) a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a fakuszfélék (Certhiidae) családjába tartozó faj.

Európa és Ázsia területén honos. Elsősorban a hegyvidékek öreg tű- és lomblevelű erdőinek lakója. Költőhelyén állandó, de kóborol.

Testhossza 12-13 centiméter, szárnyfesztávolsága 17-21 centiméter, testtömege 8-11 gramm. Vékony, lefelé hajló csőre van. Tollazata alfajtól függően a szürkétől a vörhenyesbarnáig terjed.

Szinte kizárólag a fák törzsén mozog. Jellegzetes csavarvonalban haladva keresgéli a kéregrepedésekben rovarokból és pókokból álló táplálékát. De míg a hasonló módon keresgélő csuszka fentről lefelé haladva nézi végig a törzset, addig a fakusz pont fordítva, lentről felfelé.

Faroktollai erősek, melyek a fa törzsén való támaszkodásnál segítik.

Hosszú, vékony, hajlott csőrüknek köszönhetően olyan résekbe is képesek benyúlni, ahova a harkályok, küllők, a csuszka és a cinegék nem. Ez teszi lehetővé számukra, hogy a táplálékért folyatott versengés nélkül éljenek együtt a több mint egytucatnyi, rendszeresen vagy alkalmilag a kérgen táplálkozó madárfajjal.

A rövidkarmú fakusztól legkönnyebben énekhangja alapján különíthetjük el, a tollazati különbségek nagyon kicsik és sokszor átfedést mutatnak a két faj között.

Nem akarsz lemaradni további videóinkról? Iratkozz fel youtube-csatornánkra!

 

 

 

A hímek énekelnek, a tojók fészket építenek áprilisban.

A magasabban fekvő erdők madara. Észak-keleten az alacsonyabban fekvő fenyvesekben is költ. Évente kétszer fészkel. Szűk fészkét a fák törzsén lévő repedésekbe, vagy a fakéreg alá építi. A fészek általában alacsonyan, 1 méter alatt helyezkedik el. A fészekalj nagysága igen változó lehet, általában 4-10 tojást rak, melyeken 14-15 napig kotlik. A fiókákat még 15-16 napig gondozza.

Magyarországon állandó és rendszeres fészkelő.

Északi populációi vonulók, a hazai állandó, de télen lejjebb húzódik költőhelyéről, és ilyenkor az alföldön is találkozhatunk vele. 

A Természetvédelmi Világszövetség értékelése szerint nem fenyegeti különösebb veszély, és mivel ez az európai populációkra is igaz, SPEC értékelése sincsen. Magyarországon mindemellett védett, eszmei értéke 25 000 forint.

Adója 1%-ával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!

Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Bankszámlaszám: TKSZ 59900029-10001868

Friss híreink