A hét madárdala: Cserregő nádiposzáta – 2020.08.03

 
 
 

A cserregő nádiposzáta (Acrocephalus scirpaceus) a madarak (Aves) osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a nádiposzátafélék (Acrocephalidae) családjába tartozó faj.

Európában költ, északon Skandináviáig és az Egyesült Királyság déli részéig, keleten pedig Délkelet- és Közép-Ázsiáig húzódó területein honos. Nádasok, gyékényesek lakója. A trópusi Afrikában telel át.

Testhossza 12-13 centiméter, szárnyfesztávolsága 17-21 centiméter, testtömege 9-12 gramm. A tollazat mindkét nemnél egyforma. Nehéz megkülönböztetni az énekes nádiposzátától, de háta többnyire inkább vörösesbarna, hasa pedig világos. Feje csúcsos, a madár torka fehér. Csőre valamivel finomabb, mint az énekes nádiposzátáé. A sötétbarna láb ujjain hosszú, horgas karmok vannak, melyekkel a madár átfogja az ágakat. A fiókák, mint minden énekesmadár-fióka, csupaszon bújnak ki a tojásból. Az első tollazat élénkebb rozsdabarna, mint a felnőtt madaraké; a szájüreg és a torok élénksárga.

A madár félénk, elrejtőzve él. Tápláléka rovarok és pókok. Elérheti a 12 évet is.

Ezeknek a sajátságos madaraknak a megjelenése és viselkedése megfelel a tartózkodási helyüknek. Állandóan közvetlenül a talaj felszíne fölött tartózkodnak, s itt bemutatják mindazokat a tulajdonságokat, amelyek az ilyen életmódhoz szükségesek. Minden tekintetben magas fejlettségű madarak, amelyek énekükkel is kitűnnek. Énekük a mocsárnak és víznek egészen különleges jelleget kölcsönöz.

A cserregő nádiposzáta ivarérettségét egyéves korban éri el. A költési időszak délen május-június között, északon július-augusztus között van. Fészkét a tojó építi, néhány nádszál összekapcsolásával apró gyökérdarabokból, fűszálakból, valamint a nád bugájából. Évente kétszer költ. melyeken  A fészekalj 3-5, de rendszerint 4 csillogó, halványzöld, sötét pettyes tojásból áll. A tojásokon csak a tojó kotlik 11-12 napig. A fiatal madarak 11-13 nap múlva repülnek ki.

Magyarországon rendszeres fészkelő, áprilistól szeptemberig tartozkodik a nádasok környékén.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25000 forint.

A cserregő nádiposzáta közeli rokonai az énekes nádiposzáta (Acrocephalus palustris) és a foltos nádiposzáta (Acrocephalus schoenobaenus).

Adója 1%-ával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!

Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Bankszámlaszám: TKSZ 59900029-10001868

Friss híreink

  • Madármentő képzések

  • Légy Te is madármentő! Szívesen csatlakoznál önkénteseink közé? Vagy csak érdekel, mit tehetsz, ha sérült madarat ta[...]
  • Hajdúnánáson lövik a gólyát

  • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]