Nyílt nap az oktatóközpontunkban

 
 
 
Hivatalosan is megnyitottunk!

Mindig öröm és megnyugtató érzés egy olyan fejlesztés megvalósításában szerepet vállalni, mely nem csak a közösségi és tudományos feladatellátást szolgálja, hanem olyan előremutató, globális célokat is, mint a társadalom környezettudatos szemléletváltásának elősegítése.

A Madárkórház Alapítvány képviselője, egyben a Madárpark és a Madárkórház vezetője és tudományos felelőse Dr. Déri János. Elhivatottságának, szakmai tudásának és több évtizedes gyakorlati tapasztalatának köszönhetően több egyetemmel sikerült együttműködési megállapodást kötnie.  Többek között a Madárkórház lehetőséget ad az állatorvostan hallgatók szakmai gyakorlatára, közös kutatások lefolytatására, valamint az ehhez kapcsolódó publikációk közzététele is.

A Madárkórház Alapítvány alapító okiratában kitűzött fejlődési irányvonalait meghatározza az a törekvés, hogy a természetvédelem, madár,- és állatvédelem fontossága tudatosuljon a társadalomban. A Madárkórház folyamatos fejlődésének eredményeként, megfogalmazódott az az igény, hogy az idelátogató – főként fiatalok: egyetemisták, rendhagyó biológia órán résztvevők, erdei iskolások; Hortobágyra, illetve a térségbe és a régióba érkező külföldi és belföldi vendégek; szakemberek rendelkezésére álljon egy tudományos és közösségi célokat egyaránt szolgáló Oktatóközpont. Az eddigi évek tapasztalataira alapozva a fejlesztés megvalósulását pályázati támogatással tervezték. Egy civil szervezet esetében az Uniós források igénybevételénél a siker kulcsa a rendkívül szervezett előkészítési és koordinációs tevékenység, valamint a pontos ütemezés. Az alapítvány ezért gondos alapossággal választotta ki a különféle projektelemek felelőseit illetve közreműködőit.

Az építési és kiviteli terveket Nagy István építészmérnök készítette.

A pályázati dokumentáció összeállítását, illetve a projekt koordinációját az Európa Terv Kft. végezte.

A Madárkórház Alapítvány sikeres projektjavaslatot nyújtott be, majd 2012.07.10.-én megtörtént a Támogatási szerződés aláírása is. A szervezet fejlesztési elképzeléseit 49.134.080 Ft összköltséggel támogatásra érdemesnek ítélték.

A projekt főbb beruházási elemei:

 • Az alapítvány megvásárolta a Hortobágy, Délbáb u. 1. sz. alatti ingatlant, melyet a terveknek megfelelően Oktatóközponttá kívántak átalakítani.
 • Az előírt közbeszerzési eljárást követően a kivitelezést a  LAKKBO-BAU Kft. valósíthatta meg. Az építési beruházás 2013.06.18.-án megkezdődött.
 • Az épület átalakításával a földszinten egy 30 fős nagy előadóterem, az emeleten 2 kisebb oktató szoba, irodák valamint a jogszabályi előírásoknak megfelelő számú illemhelyiség került kialakításra. Az oktatóközpont energiatakarékos, költséghatékony működtetésének feltételeként az épületet hőszigeteléssel, új nyílászárókkal látták el, 24 napelem valamint két napkollektor is beépítésre került. Az épület teljes akadálymentesítése is megvalósult.
 • A megfelelő szakmai színvonalú képzés érdekében irodabútorok, szemléltető és oktatási eszközök, számítástechnikai berendezések kerültek beszerzésre a Partium Group Kft. közreműködésével.
 • A projektet ESZA típusú tevékenységek (képzések) tették teljessé.

A 2013. november 23.-a már a Megnyitó napja volt, hiszen hivatalos ünnepség keretében, színes programok kíséretében átadásra került a Madárkórház új Oktatóközpontja.

A tartalmas és színes, tudományos igényű, de a nagyközönség számára is élvezetes előadásokat TerepSzemle Studió és a Madárkórház Alapítvány szervezte.

Dr. Déri János ünnepi beszédét követően az Oktatóközpontban máris megkezdődött a hivatott munka, hiszen előadást tartott Dr. Déri János a terepi madármentés témakörében, melyet Kiss Balázs: Vadludak a Hortobágyon, illetve Déri Balázs: Hortobágyi látnivalók novemberben – című előadásai követtek. Az ünnepi fogadást követően az érdeklődők igazi terepi programokon vehettek részt szakvezetők kíséretében. Solymászbemutatót tekinthettek meg, illetve bejárhatták a Madárparkot, a Pusztai Állatparkot, illetve a Hortobágyi Vadasparkot.

Hétfőtől pedig az Oktatóközpontban már a tervezetek szerint zajlik majd a tudományos és ismeretterjesztő munka.  Egyetemista csoportok, gyakorlatukat töltő hazai és külföldi állatorvostan-hallgatók, általános és középiskolás csoportok veszik birtokba az oktatótereket. Konferenciák, tudományos találkozók valósulnak meg, így szolgálja az Oktatóközpont az alapítás célját, az elhivatott természet és a környezetvédelmet, a társadalom környezettudatos szemléletformálását.

 

 

Az Alapítvány elérhetőségei:

Dr. Déri János

E-mail: pusztadoktor@t-online.hu

 

 

 

Már PayPal-on keresztül bankkártyával is támogathatod betegeink ellátását:

Támogatásával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!
Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Rendelkező Nyilatkozat a személyi jövedelemadó 1+1%-áról:

rendelkező nyilatkozat 1+1%-ról

Bankszámlaszám: HU50 59900029-10001868, Tiszántúli Takarék

Get Adobe Flash player

Friss híreink

 • Vigyázzunk az ölyvekre!

 • A tél közeledtével egyre több az egerészölyv az utak mentén. Az autópályák vadkerítésének oszlopai,  vagy az utak menti [...]

A Pusztadoktor Magazinból

 • Dankasirály műtétre vár

 • Októberben került a szentesi állomásunkra egy szárnytörött dankasirály. A bal szárnyán sérült madarat ellátták az állomá[...]
 • Vigyázzunk az ölyvekre!

 • A tél közeledtével egyre több az egerészölyv az utak mentén. Az autópályák vadkerítésének oszlopai,  vagy az utak menti [...]
 • A rétisasok világa

 • A rétisasoknak ornitológusok a rendszertani kutatások szerint 8 faját különítik el: eurázsiai rétisas (Haliaeetus albici[...]

Betegeink

 • Dankasirály műtétre vár

 • Októberben került a szentesi állomásunkra egy szárnytörött dankasirály. A bal szárnyán sérült madarat ellátták az állomá[...]
 • Vigyázzunk az ölyvekre!

 • A tél közeledtével egyre több az egerészölyv az utak mentén. Az autópályák vadkerítésének oszlopai,  vagy az utak menti [...]