Madármentési útmutató

Rengeteg bejelentés, érdeklődés érkezik hozzánk ügyeleti számunkon. Kell e menteni? Mit csináljunk amíg át nem tudjuk adni a madarat valamely illetékesnek?

Tényleg kiesett a fészekből és segítségre szorul a fióka? Vagy fészekhagyó és szüleiről szakítjuk el, ha magunkhoz vesszük? Egyik esetben azonnali beavatkozást igénylő életmentésről, a másikban egészséges fiókák biztosnak ígérkező felnevelésébe való, és legtöbb esetben azok halálával járó, hibás beavatkozásról van szó! Az alábbi ábrával, és az alatta található cikkünkkel szeretnénk támpontot adni, milyen esetben, milyen beavatkozásra van szükség, ha sérült madarat, vagy fészekből kiesett fiókát találunk. Vagy valóban azt találtunk e…:

A fenti ábrán túl igyekeztünk összeszedni néhány jótanácsot, a gyakran felmerülő kérdések, problémák alapján:

Miről ismerjük meg a beteg madarat? Arról, hogy hagyja magát megfogni. Ha egy madarat meg lehet fogni, akkor nagyon súlyos beteg. A vadmadár fél az embertől, és számára biztonságos távolságot tartva elrepül. Akkor is, ha esetleg beteg. Ha nem repül el, akkor vagy sérült a szárnya, vagy olyan súlyos beteg, hogy órái, vagy percei vannak hátra.

Néhány példa a felmerülő esetekről fajok szerint:

Ha rigófióka és nincs semmi baja, nem kell megmenteni, akkor sem, ha nem tud repülni, el kell engedni rigók közelében.

Rigó fiókák

Ha olyan mint a rigó, de egyszínű szürkésbarna, és nem foltos a melle, és profilból a homloka és a csőre egy egyenesbe esik, akkor seregély fióka, és ha nem tud repülni, akkor meg kell menteni.

Seregély fiókák

Ha bagoly fióka, és sárga, vagy narancssárga a szeme, akkor kuvik, réti- vagy erdei fülesbagoly, és ha nincs semmi baja, nem kell megmenteni, ott kell hagyni. Ha barna a szeme, akkor macska- vagy gyöngybagoly és meg kell menteni.

Kuvik- és erdei fülesbagoly fióka
Macskabagoly fióka

Ha kiskacsa, kisliba, vagy más fészekhagyó víziszárnyas, bármilyen kicsi, ha tud menni, élő vízben, fajtársai közelében elengedni. Ne vigyük haza, mert nem fog enni, és két nap alatt elpusztul.

Ha kisfácán, vagy más fészekhagyó tyúkféle, természeti területen, fajtársai közelében el kell engedni.

Ha fecske és már anyányi, nincs eltörve a szárnya, de nem akar repülni, léggyel, szúnyoggal, lisztkukaccal lehet megetetni, ujjunkra ültetve le-föl mozgatva a szárnyát meglebegtetni, és zárt térben reptetni. Ha repül, ugyanezt a szabadban kell elvégezni, fecskék közelében. Ha sarlósfecske, ugyanezt, de az emeleti erkélyről, mert a sarlós fecske csak magaslati pontokról képes felszállni.

Molnár fecske etetése

Ha cinege, veréb, rozsdafarkú, vagy erdei pinty fióka, ugyan így járunk el.

Ha harkály, és a fejét rázza, nyakát tekeri, akkor a tapasztalatok alapján a legnagyobb valószínűséggel agyrázkódott, sötét dobozban, csendes, szoba-hőmérsékletű helyiségben kell tartani pár órán át. Ha magához tér el lehet engedni. Ha nem tér magához, úgy komolyabb sérülése is lehet, így el kell juttatni a hortobágyi Madárkórházba.

Ha bármilyen apró madár, bármilyen korú, és ablak, vagy házfal közelében, vagy úton a földön fekszik, valamint nem repül, nem is mozog, de nincs sérülése, végtag törése, akkor szintén agyrázkódott. Teendő ugyan az, mint a harkálynál.

Ha ugyanígy fekszik, csak épülettől, úttól távol, kertben, parkban, mezőgazdasági területen, esetlegesen tömegesen, akkor felmerül a mérgezés gyanúja. Helyszínt biztosítani kell, dokumentálni, lefényképezni, ha erős a gyanú, rendőrt hívni, a tetemeket mélyhűtőben megőrizni a későbbi laborvizsgálat érdekében, az élőket pedig állatorvoshoz kell vinni.

Ha karvaly, és nincs eltörve a szárnya, akkor nagy valószínűséggel ablaknak repült, és agyrázkódott. Teendő ugyan az, mint fentebb a harkálynál.

Fiatal karvaly

Ha vörös vércse, akkor 99 százalékban áramütött. Akkor is, ha úgy tűnik, más sérülése is van. Szárnyát-lábát be kell kötni, valamint leukoplaszttal a kötést teljesen el kell burkolni, mert piszkálni fogja magának. Ilyen esetben mágneses terápiát alkalmazunk, így a legrövidebb úton kórházunkba kell szállítani a madarat, hogy megelőzzük a végtagok elhalását.

Áramütött vörös vércse

Ha galamb, gerle, és sovány, és a szájában sárgásszürke felrakódás van, akkor Trichomonas okozta „sárgagomb” betegsége van, és ¼ Klion tablettát kell a szájába adni, és szondával etetni. Ha a fejét tekeri, akkor Paramyxo vírusos és fertőzi a többi madarat, ezért elkülönítve kell tartani, szondával táplálni.

Ha zöldike és tömegesen hullik, lesoványodik, akkor sárgagomb betegség, azaz Trichomoniasis mint a galambnál. Azért alakul ki náluk is, mert etetik őket a télen használatos madáretetőkön. Nem kell etetni nyáron! Tilos! Ezért. Itatni is csak több kisebb itatóban szabad, ahol nem koncentrálódnak a madarak nagy egyedszámban! Egy beteg is százat csinál. Ha már megtörtént a baj, akkor az itatást nem kell abba hagyni, hanem humán Klion tabelettával lehet kezelni a betegeket a madáritatóban. 1 db 250 mg-os tabletta/1 liter víz adagban 5 napon át. Az itatót naponta kimosni és fertőtleníteni szükséges!

Zöldikék

Ha varjú, fiatal, és nem áll lábra, és nincs törés, akkor angolkór alakult ki nála. Ha a lábvége fordítva áll, akkor Achilles-ín csuszamlásos, és aznap ortopéd kezelés és rögzítés kell neki. Nem szabad várni vele napokat, heteket, mert később csak műtéttel lehet vele valamit kezdeni, és sosem lesz tökéletes. Így mielőbb kórházunkba kell szállítani.

Ha bármilyen fióka, és már tartották valahol egy hétig, és nem áll lábra, vagy nem repül, pedig kéne neki, akkor szintén angolkóros. Elengedhetetlen, hogy állatorvos lássa. Kálcium és D-vitamin kell neki nagy adagban, injekcióval, mielőbb. Ezt követően két hétig porrá tört tojáshéjat kell keverni a takarmányába.

Ha bármilyen madár, és macska fogta, akkor szintén vigyük mielőbb bármely állatorvoshoz, adassunk neki Amoxycillin injekciót mell bőr alá. Akkor is, ha nincs rajta látható sérülés. Fentieket mind aznap, azonnal, mert másnapra elpusztulhat.

Ha varjú, vagy galamb, esetleg karvaly, nem repül, és a tollai egy helyen nem a test mellett lesimulva, hanem arra merőlegesen, tehát kifele állnak, akkor légpuska lövedék lehet benne. Kórházba kell vinni.

Lövedék kivétele a sebből

Ha egér ragacsba, ragadós rovarcsapdába került a madár, tollát nem szabad kitépni, vagy levágni. Vattás fültisztító pálcikával egyenként a tollakat étolajjal, WD40-nel, vagy benzinnel le lehet választani, de csak úgy, hogy a benzin a bőrét ne érje, majd a ragacsos tollakat liszttel, hamuval finoman be kell dörzsölni, hogy ne ragadjanak oda újból bármihez. A madarat ezután meg kell etetni, és mentőhelyre vinni további ellátásra.

Ragasztóba esett kuvik

Kismadár fiókát, ha csupasz, vagy alig tollas, fészekcsészének megfelelő, a testhőmérsékletét megtartó módon kiképzett kisebb dobozban tartsuk, annak közvetlen környezetében 30 fokot biztosító meleg vizes palack, vagy más melegítő alkalmatosság, pl asztali lámpa szükséges.

Fiókák melegítése

Óránként etessük, de ne itassuk! Félre nyelhet, és másnap tüdőgyulladásban elpusztul. Hogy mivel etessük? Attól függ: ha rovarevő, vagy fiatal veréb, vagy erdei pinty: rovarral, lisztkukaccal, ha nincs, baromfi hússal, éhen halás ellen a csonti is jó, de csak rövid távon! Ha magevő, és nem fiatal veréb, vagy erdei pinty, akkor apró magvakkal. Ha pelyhes, és nem galamb: pépes túrós, tojásos keverékkel (recept honlapunkon), papagájnevelő táppal. Ha galamb, és pelyhes: szondán át a begyébe puliszkával, grízzel, vízben oldott baromfinevelő táppal. Ragadozóknak csirkemell filé, gázló madaraknak apró hal vízbe mártva. Mielőtt viszont hozzáfognánk megetetni a madarat, személyre szabott tanácsért forduljuk bizalommal a Madárkórház Alapítvány munkatársaihoz a 0630/535-64-84-es, vagy a 0630/9435-494-es telefonszámon!

Ha nem fogadja el a felkínált ételt magától, úgy kényszeretetésre van szükség. Minél előbb, de még aznap juttassuk nevelésében jártas szakemberhez, önkénteshez.

Fentiek a teljesség igénye nélkül, az általunk mentett madarak leggyakoribb eseteire vonatkoznak, és honlapunkon, valamint több napos madármentő képzéseinken részletesebben foglalkozunk a témakörrel, melyre szeretettel hívunk és várunk mindenkit.

És még ami fontos: Ha lehet, sérült madár, vagy fióka esetén a bejelentést NE e-mailen, messengeren, vagy többnapos bejegyzések kommentjei közt tegyék meg, mert nincs mindig kapacitásunk a folyamatos műtétek mellett figyelemmel kísérni az összes online csatornát. Mire elolvassuk, vagy további kérdéseinkre választ kapunk, gyakran már késő… A legcélszerűbb, ha még a helyszínről, mielőbb értesítik ügyeleti számunkat (+36305356484)! Minden perc sokat számíthat! Ha a vonal kisípol, akkor foglalt, és épp egy másik bejelentést dolgozunk fel. Kérjük, ilyen esetben a hívást ismételjék meg!

További elérhetőségeink sérült madár bejelentése esetén: http://madarpark.hu/serult-madar-bejelentese/

Dr. Déri János

Támogatásával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!
Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Rendelkező Nyilatkozat a személyi jövedelemadó 1+1%-áról:

rendelkező nyilatkozat 1+1%-ról

Bankszámlaszám: HU50 59900029-10001868-00000000, Takarékbank

Támogasd erőfeszítéseinket online, bankkártya segítségével!

Friss híreink

 • Madármentő képzések

 • Légy Te is madármentő! Szívesen csatlakoznál önkénteseink közé? Vagy csak érdekel, mit tehetsz, ha sérült madarat ta[...]
 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]
 • Gólya élet

 • Tavaly ilyenkor megírtam, hogy mi a tennivaló a fészkelni nem tudó gólyákkal. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai írá[...]

A Pusztadoktor Magazinból

 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]
 • Anyák napi kisgólyák

 • Ekkor szoktak kikelni, és ezt a jó szokásukat most is tartották a Nagyröpdében földön fészkelő egyik gólyapár első fész[...]
 • Gólya élet

 • Tavaly ilyenkor megírtam, hogy mi a tennivaló a fészkelni nem tudó gólyákkal. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai írá[...]

Betegeink

 • Egy jelkép új élete

 • Az emberi tevékenységek következtében nagyon sok madár sérül vagy betegszik meg. Baleset, orvvadászat, mérgezés: mind-m[...]
 • Pajzsos cankó a műtőasztalon

 • Az elepi halastavak környékén került kézre ez a törékeny, csodálatos partfutó madár. Jobb szárnya szilánkosan tört. Műt[...]