Denevérek a Madárkórházban

November végén érkezett hozIMG_7723zánk a megkeresés, miszerint több, mint 30 denevér került elő egy redőnyfelújítás során. Szárnyas ragadozóink téli álmot alszanak, sokan közülük töIMGA0001bb száz, néha ezer kilométerre vándorol alkalmas telelőhelyet keresni. A késői hónapokban nagyon veszélyes a felébresztésük, esetleg áttelepítésük, mivel energiatartalékaikat ilyen esetekben fokozottan igénybeveszik és a hosszú hibernációt jelentősen kissebb eséllyel élik túl.
A lekes megmentők 35 korai denevért szállítottak be hozzánk, akiket a Madárparkban szakszerűen elhelyezett nagyméretű denevérodúba adoptáltunk.

 A denevérodúkról fontos megjegyezni, hogy kiválóan alkalmasak denevérek megtelepítésére kertekben, gyümölcsösökben, erdőkben, de akár a sűrűn lakott panelrengetegekben is, ezzel alternatívát nyújtva olyan esetekben, mikor a lakókat zavarja a kisemlősök gyakran hallatott cincogó hangja, esetleg a piszkuk. Kihelyezésük során fontos figyelni a déli, délkeleti tájolásra, elősegítendő a jobb hőháztartást, valamint elkerülendő az uralkodó szélirányt.
A korai denevér hazIMGA0004ánkban védett, mint minden más denevérfaj, bántalmazásukat, pusztításukat a törvény bünteti. Emellett igazán hasznos jószágok, éjszakánként testömegük akár három, négyszeresének megfelelő tömegű rovart képesek elfogyasztani, aminek jelentős részét szúnyogok teszik ki.
Új lakóink kedvében járva az odút kartonpapírral ragasszuk körbe, valamint a keményebb fagyok beálltával a bebúvónyílást finom papírral, óvatosan elzárjuk (természetesen maximális körültekintéssel, nehogy megfulladjanak, vagy ne tudjanak kijönni), ezzel javítva túlélési esélyeiket. Számunkra nincs más hátra, mint várni a február végét, hidegebb idő esetén a március elejét, mikor hazánk legnagyobb denevérfaja kimerészkedik első, ekkor többnyire még nappali vadászatára.

 

Kiss Balázs

Támogatásával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!
Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Rendelkező Nyilatkozat a személyi jövedelemadó 1+1%-áról:

rendelkező nyilatkozat 1+1%-ról

Bankszámlaszám: HU50 59900029-10001868-00000000, Takarékbank

Támogasd erőfeszítéseinket online, bankkártya segítségével!

Friss híreink

A Pusztadoktor Magazinból

  • Darvak nyomában

  • A Hortobágyi Nemzeti Park címermadara, a daru a magyar néphagyományban kiemelt jelentőséggel bír, krúgatása az ősz egyi[...]
  • Szárnyat adó százalékok

  • Különös év ez. Olyan húsba vágó, félelmekkel teli, mondhatni tragikus. Mi lesz holnap? Sejti valaki? Ami most jött, azé[...]

Betegeink