Darvak a ködben

 
 
 

Kedvezőtlenül hatott az elmúlt napok időjárása a Magyarországon állomásozó darvak biztonságára. A sűrű ködben nehezen tájékozódnak, eltévednek, vagy balesetet is szenvedhetnek a csapatosan éjszakázó helyükre tartó madarak. Csongrád megyében csapatosan repülnek neki a vezetékeknek, aminek köszönhetően több tucat el is pusztult.

A hétvége során a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület  önkéntesei kilenc sérült túlélőt fogtak be, majd szállítottak a Madárkórház Alapítvány Szentesi Madármentő Állomására. Szerencsére nyolcan csak könnyebb sérüléseket szereztek, a kilencedik viszont műtétre szorult, így továbbszállításra került a Hortobágyi Madárkórházba, ahol megtörtént a beavatkozás. 

Mindeközben északabbra is gondot okozott a köd. Ároktőn kéménynek ütközött egy daru, majd zuhanás közben a kertes ház kerítésén akadt fenn. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság értesítette az esetről a Mályi Madármentő Állomást, melynek vezetője a mentést követően azonnal Hortobágyra szállította. Sürgősségi ellátásra szorult, érkezés után rögtön műtétre került a sor.

A sérült egyedek többsége remélhetőleg a jövő hétre rendbe jön, így még van esély arra, hogy társaikkal útnak indulhassanak telelő helyükre. Amelyik viszont hosszabb ápolást igényel, sajnos legközelebb tavasszal válhat szabaddá.

Fotógaléria:

TV2, Tények:

RTL Klub, Híradó:

 

A daru védett madár, eszmei értéke 50 000 Ft.

Az Európában élő állomány nagysága szerencsére növekedő tendenciát mutat, jelenleg 100-120 ezer párra becsülik.

Megjelenése karcsú, kecses. A hím testhossza 120-130 cm, a tojóé 100-110 cm. Szárnyfesztávolsága átlagosan 180-240 cm közt mozog. Alapszíne palaszürke, fekete szárnyvégekkel, fején fehér, fekete és vörös mintázattal. Az elsőéves fiókák tollazata eltér, fejük sárgásbarna, egyszínű. A kifejlett egyedek hangja a „krúgatás”, míg a fiataloké sípoló.

Észak-Európa, illetve Eurázsia (nagyrészt Svédország, Finnország, Észt- és Oroszország) térségének erdős, nádasos, lápos sztyeppéin költ. Fészkeléshez nyugodt, emberi tevékenységtől távoli, nehezen megközelíthető helyet választ. Ezek többnyire vízzel, láppal, mocsárral, nádasokkal borított területek. Szereti a jól belátható, biztonságos környezetet mind a fészkelés, mind a vonulás során. Ivaréretté 3 éves kor után válik. Párválasztása a „dürgés” egyfajta „duett” a hím és a tojó közt. Ez nem egyenlő a „darutánccal”, mely a hímek közti territoriális harcban jelenik meg, erőfitogtatás gyanánt. Monogám, többnyire egy életre választ társat magának. A földre, zsombékokra helyezett fészkébe 4 tojást rak, melyből többnyire 1-2, esetleg 3 utódot tud sikeresen felnevelni. Fészkeléskor fehérje gazdag táplálékot fogyaszt, növényi hajtások mellett kisemlősöket, puhatestűeket, rovarokat is eszik. Az áprilisban kelő fiókák nyár végére elérik a kifejlett kori testméretet.

Télire a táplálékhiány miatt Észak-Afrikába, Dél-Európába, valamint a Közel Keletre vonulnak. Nyár végén – ősz elején megkezdik a gyülekezést, majd útnak indulnak az első csapatok. Három vonulási útvonaluk Nyugat-, Közép- és Kelet Európán keresztül vezet. Közép-európai útvonaluk egyik kiemelkedő állomása hazánk, ahol „félúton” megpihennek. Az első csapatok szeptember végén, október elején érkeznek elsősorban Hortobágy, Kardoskút, valamint Szeged térségébe. Vendégszeretetünket majd egész ősszel élvezik, a legutolsó csapatok november közepéig maradnak, de leginkább az első hó lehulltáig. Itt tartózkodásuk csúcspontja október közepére tehető. Az itt tartózkodásukat a további útjukhoz szükséges tartalékok megszerzésével töltik, mely a mezőgazdasági területeken történő táplálkozásból áll. Itt már inkább keményítőben gazdag táplálékot fogyasztanak, leginkább a learatott kukoricatarlók pergési veszteségeit részesítik előnyben. Az éjszakát valamely lápos területen, vagy leeresztett halastavon 10-, 20-, akár 50 ezres csapatokban töltik. Napkeltekor a szélrózsa minden irányába kisebb, párszázas csoportokra oszolva látogatják a környező szántókat, ahonnan napnyugtakor térnek vissza. Rendkívül óvatos, éber madár. Mint fészkelésekor, vonuláskor is a nyílt, átlátható területeket kedveli. Bármely egyed veszélyt érez, az egész csapat felriad, és együtt távoznak. Megközelítésük nehézkes, szinte lehetetlen.

Daruvonulás szempontjából Hortobágy szinte egész Európa legkedveltebb állomása. Évente majd 160 000 egyed fordul meg ebben a térségben. Október közepén a szinkronszámlálások során egy nap alatt becsült darvak mennyisége meghaladja a 110 ezres egyedszámot is. A közeli tarlókon táplálkozó darvak 20-30 ezres csapatokban húznak éjszakázó helyükre, páratlan látványt nyújtva a naplementében.

Déri Balázs

Már PayPal-on keresztül bankkártyával is támogathatod betegeink ellátását:

Támogatásával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!
Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Rendelkező Nyilatkozat a személyi jövedelemadó 1+1%-áról:

rendelkező nyilatkozat 1+1%-ról

Bankszámlaszám: TKSZ 59900029-10001868

Get Adobe Flash player

Friss híreink

  • Telelő pingvin Hortobágyon

  • A pápaszemes pingvin az egyetlen afrikai pingvinfaj, ezért egyes helyeken az afrikai vagy foki pingvin elnevezéssel is t[...]
  • Újra jó irányban a darvak

  • A november végén tapasztalt kedvezőtlen időjárás miatt veszélybe kerültek a Magyarországon állomásozó darvak. A sűrű köd[...]
  • Mikulás járt a kórházban

  • Mint minden évben, idén is megérkezett a Mikulás Hortobágyra a Madárparkba is. A helyi Nyitnikék Óvoda gyermekeit láttuk[...]

A Pusztadoktor Magazinból

  • Telelő pingvin Hortobágyon

  • A pápaszemes pingvin az egyetlen afrikai pingvinfaj, ezért egyes helyeken az afrikai vagy foki pingvin elnevezéssel is t[...]
  • A darvak nyomában

  • A daru mondhatni egész lényével hatott a magyar nép lelkivilágára. „Nincs is több nemzet, mely úgy ismerte volna madarun[...]
  • Újra jó irányban a darvak

  • A november végén tapasztalt kedvezőtlen időjárás miatt veszélybe kerültek a Magyarországon állomásozó darvak. A sűrű köd[...]
  • Mikulás járt a kórházban

  • Mint minden évben, idén is megérkezett a Mikulás Hortobágyra a Madárparkba is. A helyi Nyitnikék Óvoda gyermekeit láttuk[...]

Betegeink

  • Telelő pingvin Hortobágyon

  • A pápaszemes pingvin az egyetlen afrikai pingvinfaj, ezért egyes helyeken az afrikai vagy foki pingvin elnevezéssel is t[...]
  • A rejtélyes ölyv

  • Megosztás Genetikai vizsgálatok Héra, a hibrid ölyv leszármazásának meghatározására A Hortobágyi Madárkórházban lassan[...]