A hét madárdala: Meggyvágó – 2020.03.09

 
 
 

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó faj.Gyakori költőfajunk. Városi parkokban, fás-bokros élőhelyeken gyakran találkozhatunk vele. Télen feltűnik a madáretetőknél is. Csőre olyan erős, hogy akár a meggy magját is szét tudja roppantani. Az állkapocsizmával és kúpos alakú csőrével nagyon nagy nyomást képes kifejteni, számokban ez 150-180 font/ négyzethüvelyk. Bokrok, fák magvaival táplálkozik, de fiókáit főleg hernyókkal eteti. Részben vonuló, illetve kóborló, az északi populációk egy része hazánkban tölti a telet. Egyik legtermetesebb hazai pintyfajunk.

Európa és Ázsia területén honos. Vándorlásai során eljut Alaszkába is. Lombos és elegyes erdők, parkok és gyümölcsösök lakója.

Nem akarsz lemaradni további videóinkról? Iratkozz fel youtube-csatornánkra!

 

Óvatos madár, csendes, kevéssé feltűnő viselkedése miatt csak ritkán vesszük észre. A tél második felében és kora tavasszal azonban a hím megfeledkezik az óvatosságról. Rövid, pattogó hangon küld rejtjeles üzeneteket reménybeli partnerének. Évente egy vagy két alkalommal költ.

A fészket a tojó építi áprilisban,mely vékony, csésze alakú, és ágakból, zuzmókból és füvekből áll. Lombhullató erdőkben, parkokban, gyümölcsösökben, vagy nagyobb kertben megtalálhatjuk. Fészekalja 5 tojásból áll, melyen 12-13 napig kotlik a tojó és a hím eteti őket. Kotlófoltja van ami elősegíti a költést. A tojásokon (amelyek 24 mm-17 mm-esek), amelyek sima felületű, fényes, világoskék, vagy szürkészöld színűek, esetenként fekete pöttyökkel tarkítva. A kikelés után a családok még hosszabb időt töltenek együtt.

 Egyes kutatások szerint a tojó meggyvágók a költési és etetési időszakban 5 km-es vonzáskörzetben mozognak, onnan szerzik be táplálékukat, ami elég nagy ahhoz képest, hogy alapvetően kistermetű madárról beszélünk.

Télen a helyben maradók és a hazánkban kóborlók létszámát a tőlünk északabbi területekről, Lengyelországból érkező példányok gyarapítják. Néha több száz madárból álló csapatok is összeverődnek.

A Természetvédelmi Világszövetség értékelése szerint jó kilátásokkal rendelkezik. Az európai állomány stabilnak mondható, Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 25 000 forint.

Ha tettszett, ossza meg másokkal is!

 

Adója 1%-ával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!

Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Bankszámlaszám: TKSZ 59900029-10001868

Friss híreink

  • Klíma, tó, szemét...

  • 2022 nyara kivételesen száraz volt. Hosszú forró hetek teltek el eső nélkül és a közeli horgásztó vízszintje egyre csak[...]
  • Lájkolj a madarakért!

  • Most Rajtad a sor! Egy like-al 7,5 milliót nyerhetsz kedvenc szárnyasaidnak! Nagylelkű felajánlás részesei lehetünk [...]
  • Daruvonulás - 2023

  • A hortobágyi puszta csodával felérő őszi látványossága a Daruvonulás. Október elejétől november közepéig itt pihenn[...]