A hét madárdala: Énekes rigó – 2020.03.30

 
 
 

Az énekes rigó (Turdus philomelos) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a rigófélék (Turdidae) családjába tartozó faj.

Egész Európában, Ázsia egy részen, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában él, a Kárpát-medencében rendszeres fészkelő március-október hónapokban, de néha áttelel.

Betelepítették Ausztráliába és Új-Zélandra. Sikertelenek voltak a betelepítési kísérletek, melyekkel meg akarták honosítani e fajt az Egyesült Államok, a Dél-afrikai Köztársaság és Szent Ilona területén.

Hangját márciustól kezdve hallhatjuk. Éneke erőteljes, tiszta, változatos és strófáját akár négyszer is megismétli. Főképp hajnalban és alkonyatkor énekel. Kiváló hangutánzó! Trilláiban sok madár hangját megismerhetjük.

Nem akarsz lemaradni további videóinkról? Iratkozz fel youtube-csatornánkra!

 

 

 

Testhossza 23 centiméter, szárnyfesztávolsága 33-36 centiméter, testtömege 65-100 gramm. Háta sötétes olajbarna, hasa és a torka fehéres, a mellen rozsdasárga, szív- és csepp alakú sötét foltozattal. A szeme fölött világosodó szemöldökvonás látható, szárnya belül rozsdasárgás. Csőre és lába sárgásbarna.Hernyókat, csigákat, gilisztákat zsákmányol, de elfogyasztja a bogyókat és gyümölcsöket is. Nevét onnan kapta, hogy nagyon szépen énekel. Jellegzetes szokása, hogy az apróbb házas csigákat gyűjti és azokat a csőrében egy arra alkalmas helyre (kőhöz, köves úthoz pl.) viszi és ott magasra emelve hozzáverdesi kopogva, feltöri és úgy fogyasztja el.

Leginkább fenyőfákon, vagy sűrű bokrokon fészkel. Ágvillákba, bokorba vagy az épületekhez közeli kúszónövények közé rakja fészkét. A fészeképítés kizárólag a tojó feladata, a hím ez idő alatt rendületlenül énekel, védi területét. A csésze alakú, mutatós, tömött fészket a tojó készíti levelekből, gallyakból, gyökerekből, száraz levelekből és zuzmókból. Belsejét sárral vagy korhadó fával kitapasztja. Ez a réteg száradás után olyan kemény lesz, hogy akár évekig is megmarad. Legtöbbször árnyékos fészkelőhelyet választ. A pár április és július között kétszer költ.  3-6 tojása tojása élénk kékeszöld színű, melyen semmiféle mintázat nem látható. Ez a bélyeg jól elkülöníti a halvány foltokkal tarkított fekete rigó tojásaitól. A fiókák 13-14 nap alatt kelnek ki az égszínkék alapon feketével ritkán pettyezett tojásokból és ugyanennyi ideig maradnak a fészekben.  A fiókák kikelését követően mindkét szülő részt vesz azok felnevelésében. Ismét két hétnek kell eltelnie, hogy a már megerősödött fiókák elhagyják a fészket. A fiatal hímek néha már a fészekben elkezdik a halk csicsergést.

Magyarországon rendszeres fészkelő. Vonuló madárként márciusban érkezik hazánkba, októberben vonul el. A nálunk fészkelő állomány a telet elsősorban Olaszországban tölti.

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján nem fenyegetettként szerepel. Magyarországon védett, eszmei értéke 25 000 Ft.

Ha tettszett, ossza meg másokkal is, és hallgassa meg következő heti madárdalunkat is!

Adója 1%-ával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!

Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Bankszámlaszám: TKSZ 59900029-10001868

Friss híreink

  • Madármentő képzések

  • Légy Te is madármentő! Szívesen csatlakoznál önkénteseink közé? Vagy csak érdekel, mit tehetsz, ha sérült madarat ta[...]
  • Hajdúnánáson lövik a gólyát

  • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]
  • Gólya élet

  • Tavaly ilyenkor megírtam, hogy mi a tennivaló a fészkelni nem tudó gólyákkal. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai írá[...]