Sinkó Alina Eszter – Babaszajkó

“Az én állattörténetem” – irodalmi pályázat, “Madárkórház Alapítvány” különdíjasa

cikkteteje

 

Szajkómentés

Tudom, hogy szeretitek a madarakat, ezért elmondok egy igaz mesét nektek. Történetem 2013. május 25-én, egy szombat délután kezdődött.

Édesanyámmal sétáltunk a Feál sulim felé. Arra lettünk figyelmesek, hogy a fák között hangos, kétségbeesett károgással ugrált egy madár az úttest felé. Szinte a semmiből előszaladt egy tacskó keverék, a madárra vetette magát. Bekapta szegénynek a szárnyát, ekkor anyum odaszaladt, elkergetni a négylábút. Végre megjelent a blöki két gazdája, így a kutya elengedte a fiókát, megszabadult. Elugrándozott a ház faláig, fájt a szárnya, a lába is, nehezen, de sikerült megfogni.

Akkor láttuk, a kék szárnytolláról, hogy szajkó csemete, valószínűleg kiesett a fészekből, mert még alig tudott repülni.

Tanakodtunk, mi legyen vele? Elhatároztuk, ha már megmentettük, hazavisszük.

Lakásának a tengerimalac régi ketrecét szántuk. Szegényke nagyon sokat vergődött új lakhelyén, ezért kértünk ismerősöktől nem használt kalitot.

Kaptunk is, ez már kicsit kényelmesebb lett. Elhatároztuk anyummal, készítünk neki, mármint Babának, egy röpdét, érezze magát kényelmesen. Egy hétvégén összeraktuk új lakhelyét anyummal, amely 1mx1mx60cm-es lett. Adtunk Neki csavart fűzágat, és egy kivágott flakont, melybe elrejtheti az ennivalóját. Kapott kókusztrambulint, melyre mindig leugrik, ha közelítünk hozzá. A röpde akkora lett, hogy anya is, én is belférünk, de csak külön-külön.

Tudjátok , hogy mivel táplálkozik egy szajkó ? Fogadom, hogy nem , ezért felsorolom étrendjét, tehát , alma, vackor, szilva, szőlő, répa nyersen és főzve, uborka, dió, mogyoró, csirkemáj, rántott hús, főtt tojás, saláta, lisztkukac, paradicsom, szóval Baba mindenevő. El ne felejtsem, hogy IMÁD a langyos vízben fürdeni, ilyenkor lakosztálya úszik. A neve azért lett Baba, mert nem tudtuk a nemét. Mára már tudott, hogy fiú, mivel anyumnak szépen tud udvarolni, felborzolt tollal, kedvesen énekelve.

Július egyik délutánján a szoba bukóablakát nyitva hagytuk, Baba röpködött a szobában, észrevette az ablakon a rést, s usgyi, kirepül!

Bánatosan kerestük a környéken, eredmény nélkül. Próba szerencse megjegyzéssel anyum feltette a facebookra eltűnését, hátha megtaláljuk.

A CSODA A HARMADIK NAPON MEGTÖRTÉNT ! A tizedik kerület egyik kertes házából jelezték, egy -eddig ott nem látott ! – madár a paradicsomot dézsmálja . Feltették fényképét az internetre, Baba nézett ránk. Bepattantunk anyukám barátnőjének autójába szajkónk mogyorós tálkájával és egy macskahordozóval, elindultunk a megadott helyre. Madarunkat nem láttuk, én már megint sírtam, hogy hiába jöttünk, de unszolásra elkezdtem énekelni, amit otthon szoktam a röpdénél. Egyszer csak előkerült Baba, megtámadta a mogyoróstálat.

Szegényke nagyon fáradt lehetett, mert beugrált a hordozóba. Azt még nem mondtam, hogy minket is meglepett, de a szajkók nem lépnek, csak ugrálnak. Szoktuk is mondani Babának:   -Mit ugrálsz te nagy veréb ?

Madarunkat kirándulása előtt beneveztük az Arrabona Díszmadár- és Kisállattenyésztők Egyesület felhívására.

Kirándulása ,illetve újra itthonléte óta csak beszélget az erkélyen ugráló cinkékkel, vagy hangosan károg, amikor a vonuló varjakat látja. Amikor szabadon röpköd a szobában, az ablakot elkerüli!

Szókincse napról napra bővül, hol nyávog, ugat, fütyül , köhög, szüttyög, kacag. A rádiót mindig bekapcsoljuk, ha elmegyünk otthonról, már megtanulta a KlasszFM a rádiót, és hogy veled vagyok. Ha hazajövünk hangos kiabálással köszönt, amíg nem lát senkit, kiabálja: anya, anyu, Alina, mama. Amint meglátja valamelyikünket, beszél, produkálja magát.

A győri egyesület és az állatszeretők nagyon együtt éreztek velünk. Drukkolásuk eredményeként majd elfelejtettem , Baba megnyerte a legtöbb szavazatot kapott madárnak kijáró első helyezést 2013. októberében.

Édesanyámmal leutaztunk Győrbe , átvenni az emléklapot és a serleget, melyet Baba nyert.

Eddig is szerettem a madarakat, de Baba ittléte óta azt is tudom, hogy nem csak a kutyák ,macskák ragaszkodóak, de a megmentett tollasom is.

Így loptunk be egy kis természetet lakásunkba, minden nap örömteli, kutyusunkkal jó haverok.

Sinkó Alina Eszter

Díjazott pályaművek

Támogatásával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!
Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Bankszámlaszám: TKSZ 59900029-10001868

Get Adobe Flash player

Friss híreink

 • Madármentő képzések

 • Légy Te is madármentő! Szívesen csatlakoznál önkénteseink közé? Vagy csak érdekel, mit tehetsz, ha sérült madarat ta[...]
 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]
 • Gólya élet

 • Tavaly ilyenkor megírtam, hogy mi a tennivaló a fészkelni nem tudó gólyákkal. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai írá[...]

A Pusztadoktor Magazinból

 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]
 • Anyák napi kisgólyák

 • Ekkor szoktak kikelni, és ezt a jó szokásukat most is tartották a Nagyröpdében földön fészkelő egyik gólyapár első fész[...]
 • Gólya élet

 • Tavaly ilyenkor megírtam, hogy mi a tennivaló a fészkelni nem tudó gólyákkal. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai írá[...]

Betegeink

 • Egy jelkép új élete

 • Az emberi tevékenységek következtében nagyon sok madár sérül vagy betegszik meg. Baleset, orvvadászat, mérgezés: mind-m[...]
 • Pajzsos cankó a műtőasztalon

 • Az elepi halastavak környékén került kézre ez a törékeny, csodálatos partfutó madár. Jobb szárnya szilánkosan tört. Műt[...]