Csapdáznak és lőnek még mindig és már megint

 
 
 

Korábban már írtunk arról, hogy a szándékos és illegális mérgezések megelőzésének alternatív lehetősége a vadgazdálkodásban és természetvédelemben nem kívánatos, túlszaporodott „szárnyas és szőrmés kártevők” visszaszorítására az élve fogó csapdázás. Magyarul róka, sakál, nyest, dolmányos varjú, szarka és szajkó, kóbor kutya és kóbor macska vadászterületen, vadászidényben, hivatásos vadász, természetvédelmi őr, vagy vadászjeggyel rendelkező sportvadász által a vadfaj szerint meghatározott lőfegyver mellett csapdával is elejthető. Ez lehet szelektíven működő ölőcsapda, vagy szintén szelektíven működtethető élve fogó csapda.

Egy csapdába szorult nyest kiszabadítása:

A hattyúnyak engedélyezett ölőcsapda, mely a jó szimattal rendelkező kutyafélékre lenne szelektív, ha jól van elhelyezve. Ez azt jelenti, hogy a kioldó szerkezethez rögzített csali a csapdával együtt legalább 10 cm mélyen a föld alatt beásva kell legyen, melyet a célállat kiszimatol, kikapar, és a csalit szájával felemelve süti el a csapdát, mely nyakát-mellkasát összeszorítva gyorsan megöli. Ha a róka  kikaparja, de gyanút fog valamiért és otthagyja, erre az esetre is gondolnia kell a csapdát kihelyező szakembernek, és meg kell pörkölni a húst, hogy a ragadozó madarak ne tudják azonosítani és magukat csapdába ejteni. A kábeles visszatartó élve fogó csapdával, mely a ragadozó lábát egy kábellel fogja meg kíméletesen, ugyanígy kell eljárni. A csapdát sodronnyal, vagy lánccal kikötni tilos, mert ha véletlenül mégis embert fog valahogy, akkor az egyedül nem tudja magát kiszabadítani, és hidegben kihűlhet, megfagyhat, sokkhatástól is meghalhat. A csapdát naponta ellenőrizni kell, hogy az ott vergődő állat, vagy ember szenvedését, esetleges sérülését megelőzzék. Ezt mind leírják, és kérésre meg is tanítják a csapdát forgalmazók, szerepel a szakkönyvekben is, és ha a vadászatra jogosult betartatja, meg is követeli a csapdát kihelyező és ellenőrző munkatársától, akkor nem kellene balesetnek lenni, melyre ilyenkor hivatkoznak. Pedig minden héten van egy láb levágott egerészölyv, szárnyroncsolt rétihéja, vagy egy nem engedélyezett lábfogó csapóvasban szenvedő nyest. Emberről is hallottunk, de túlélte. Az ilyeneket nem lehet véletlen balesetnek nyilvánítani és megmagyarázni! Ha ennyire baleset veszélyesek ezek az eszközök, akkor nem kell használni, vagy vizsgához kötni, és rendszeresen ellenőrini az alkalmazásukat.

A meghatározott lőfegyver róka, sakál, kutya esetében golyós, és sörétes, esetleg szintén engedélyezett vadászíj, a többi esetében sörétes vadászfegyver. Tehát nem légfegyver, airsoft, csúzli, vagy más, melyekkel sajnos naponta találkozunk pácienseink körében. Ezek a nem megfelelő fegyverrel elejtett, vagy megsebesített állatok orvvadászat, állatkínzás, és védett állatfaj esetében természetkárosítás áldozatai, mely büntető eljárást von maga után. Mi megtesszük a feljelentést, de ha nem mi, akkor hivatalból teszi meg a működésünket engedélyező és ellenőrző zöldhatóság, mely online kapcsolatban azonnal tájékozódik a bekerült mentett madár állapotáról. A rendőrség nyomoz, de ez sokszor eredménytelen.

Ezért is, de ettől függetlenül a vonatkozó előírás szerint minden beérkezett madár átvételekor jegyzőkönyvet veszünk fel a bejelentővel, a megtalálás pontos helyéről, idejéről, körülményeiről, tanúk adatairól, a nyomozás és a bizonyítás érdekében. Kérjük, akinek ilyenről tudomása van, vagy gyanúja merül fel, ne hallgassa el. Ha nem akar konfliktusba keveredni az elkövetővel, értesítsen privátban, telefonon, mi a bejelentő adatainak kiadása nélkül intézkedünk. Mert elegünk van a naponta beérkező korábban légfegyver lövedékkel, mostanában söréttel telelőtt madarak éjszakába nyúló, hosszú, nehéz és nagyon kevés reménnyel kecsegtető műtéteiből, ahol az életet is nehéz megmenteni, nemhogy a rommá lőtt, vagy csapdával levágott, porrá tört csontú, szétroncsolt végtagot.

De megpróbáljuk, mert ha 1% esélyt is látunk a szabadon engedés lehetőségére, akkor mentjük a szárnyat-lábat, ha nem akkor az életet, és a sok nyomoréknak igyekszünk elfogadható életminőséget biztosítani hátralévő életében. Amelyek jobban néznek ki, állatkerteknek adjuk, amelyek senkinek sem kellenek, itt maradnak a Madárparkban. Vannak köztük, akik párba állnak és szaporodnak, és itt kikelt utódaik kerülnek vissza a természetbe gondos felkészítés, elvadítás után.

Sokan vannak a nálunk ápolt tartósan sérültek, több, mint 200 olyan madarat (jelenleg 63 gólyát, 61 egerészölyvet, 53 vörös vércsét, 15 kuvikot, 11 erdei fülesbaglyot és sok mást)  tartunk évekig, évtizedekig, egyedüliként az országban, melyeket máshol mind elaltatnának. Ez pénzbe kerül, a kórház rezsijének, munkabérének, költségeinek a fele erre megy el. A másik fele a frissen érkezett betegek gyógyítására. Semmiféle állami, vagy önkormányzati támogatást nem kapunk, csak a belépőjegyek és az emberek jóindulata tartja fenn az ország első és legnagyobb ilyen intézményét. Eddig a Covid miatt nem volt semmilyen bevételünk, és látogatottság híján csak azok tudnak rólunk, akik korábban is ismertek, vagy most ezen sorokat olvassák. Ezért kérjük az Önök 1%-át, támogatását, és ha a lehetőségek engedik, látogassák meg betegeinket, hogy saját szemükkel győződjenek meg arról, hogy jó helyre került a felajánlásuk!

Tisztelettel és köszönettel:

Dr. Déri János

Hogy rendelkezht adója 1%-áról 5 perc alatt akár most rögtön? Az alábbi videó és leírás segít Önnek:

Lépések:

 1. Keresse fel a NAV e-SZJA oldalát az alábbi linken: https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login
 2. Kattintson a Belépés gombra!
 3. A megjelenő felületen adja meg az Ügyfélkapu hozzáféréshez szükséges felhasználónevet és jelszót!
 4. Bejelentkezés után megjelenik az adóbevallás ellenőrzésére és az adó 1+1 százalékos nyilatkozat leadására szolgáló felület.
 5. Ne felejtse el ellenőrizni adóbevallását sem! Amennyiben van befizetendő tartozása, szintén május 20-ig be kell fizesse! Ha nem érkezik meg időben az összeg, úgy 1+1% felajánlását is tárgytalannak tekinti a NAV.
 6. Kattintson a Nyilatkozom gombra!
 7. A megjelenő felületen nyissa le a kis nyíllal a rendelkező nyilatkozatot!
 8. Az adóazonosító jelét a rendszer automatikusan kitölti.
 9. Amennyiben szeretné, hogy kilétét mi is megtudjuk, pipálja ki a hozzájárulok mezőt, majd adja meg nevét, levelezési- és e-mail címét! Ha névtelen támogatónk szeretne maradni, úgy az adatok kitöltése nem kötelező.
 10. Görgessen lejjebb a „Rendelkezés civil kedvezményezett részére” – feliratig! Az első mezőbe írja be adószámunkat: 18557899-1-09! Ezután kattintson bárhová a lapon, és az adószám alatt megjelenik szervezetünk neve: Madárkórház Alapítvány.
 11. A második mező kitöltésével egy Ön által választott egyházat, vagy technikai számmal rendelkező, kiemelt költségvetési előirányzatot támogathat, adója egy másik 1%-ával. Ebbe a mezőbe írja be a kedvezményezett technikai számát!
 12. Végül a narancssárga Mentés gombra kattintva mentse az adatokat (ez nem egyenlő a nyilatkozat leadásával)!
 13. A felugró ablakban kattintson a Rendben gombra!
 14. Ezután kattintson a képernyő alsó részén lévő, Tovább a beadásra gombra!
 15. Ezután lehetősége van újra átnézni a nyilatkozatot, illetve a rendszer üzenetekkel jelzi, ha valamit nem megfelelően töltött ki (illetve a leadási határidőre is figyelmeztet). Ha követi a fenti lépéseket, nincs más teendője, mint a Beadás gombra kattintani.
 16. A rendszer visszajelzést ad arról, hogy sikeresen leadta az adó 1+1 százalékáról szóló nyilatkozatot.

Hálásan köszönjük, tollas betegeink nevében is, hogy adója 1%-ával támogatja erőfeszítéseinket!

Támogatásával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!
Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Rendelkező Nyilatkozat a személyi jövedelemadó 1+1%-áról:

rendelkező nyilatkozat 1+1%-ról

Bankszámlaszám: HU50 59900029-10001868-00000000, Takarékbank

Támogasd erőfeszítéseinket online, bankkártya segítségével!

Friss híreink

 • Madármentő képzések

 • Légy Te is madármentő! Szívesen csatlakoznál önkénteseink közé? Vagy csak érdekel, mit tehetsz, ha sérült madarat ta[...]
 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]
 • Gólya élet

 • Tavaly ilyenkor megírtam, hogy mi a tennivaló a fészkelni nem tudó gólyákkal. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai írá[...]

A Pusztadoktor Magazinból

 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]
 • Anyák napi kisgólyák

 • Ekkor szoktak kikelni, és ezt a jó szokásukat most is tartották a Nagyröpdében földön fészkelő egyik gólyapár első fész[...]
 • Gólya élet

 • Tavaly ilyenkor megírtam, hogy mi a tennivaló a fészkelni nem tudó gólyákkal. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai írá[...]

Betegeink

 • Egy jelkép új élete

 • Az emberi tevékenységek következtében nagyon sok madár sérül vagy betegszik meg. Baleset, orvvadászat, mérgezés: mind-m[...]
 • Pajzsos cankó a műtőasztalon

 • Az elepi halastavak környékén került kézre ez a törékeny, csodálatos partfutó madár. Jobb szárnya szilánkosan tört. Műt[...]