Téli madáretetés! – de hogyan?

A télre hazánkban maradó és az északi területekről hozzánk érkező, vonuló madárfajok emberi segítség nélkül is túl tudják élni a telet. Ősszel és télen is megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot találnak hazánkban. Etetésük célja valójában a magunk szórakoztatása, amit közeli megfigyelésük jelent.

Az etetésre a legmegfelelőbbek: fekete napraforgó, olajos magvak (pl. dió), gyümölcs (például érettebb alma), állati eredetű (sótlan) zsiradék. A cinkegolyó nagyon nagy vonzerő a mindenki által kedvelt őszapó számára: ezen aprócska faj egyedeit még az emberi jelenlét sem nagyon zavarja. Sok esetben két egyed is táplálkozik akár egyetlen cinkegolyón úgy, hogy a két méterre álló ember sem zavarja a táplálkozásban. Egy szezonban 20-100 kg mennyiségű táplálék is fogyhat: élőhelytől függően – eltérő egyedszámban – más-más fajok megjelenése várható.

Az etetés mellett itató kihelyezése is kiváló ötlet: sok faj számára a fürdő és téli ivóhely jelenti az igazi vonzerőt. Minden madárfaj látványosan fürdik. Az etetőre-itatóra beállított távcső fokozza a megfigyelés élvezeti értékét. Sohase etessünk élelmiszerhulladékkal, és a költési időszak megkezdése után!

Használjuk a jól bevált etetőanyagokat, amelyek magas tápértékűek és nem jelentenek veszélyt a madarakra! Sohase etessünk kenyérrel, kenyérmorzsával, péksüteménnyel, de a popcorn és a chips sem megfelelő téli madáretetésre. Sohase etessünk sózott vagy cukrozott élelemmel! Lehetőleg folyamatosan etessünk a szezon végéig!

A madarak hamar odébbállnak, ha kiürül az etető, épp ezért érdemes adagolós etetőt is használni: ami napokig képes ellátni őket fekete napraforgóval. Nagyobb mennyiségű gazdaságos beszerzése vidéki terményboltokban lehetséges.

Óvjuk az etető vendégeit! Gondoskodjunk az udvaron vadászó macskák elleni védelemről! A talajszinten nyílt, macskák számára búvóhelymentes helyen etessünk!

Az ablaküvegnek történő ütközéstől úgy védhetjük a madarakat, ha az üvegfelülettől távol, 5-6 méterre etetünk. Lehetőleg több szinten kínáljunk eleséget! Sok faj (pl. rigók, vörösbegy és pintyfélék) szeret a talajon táplálkozni, míg más az ágak közt, etetőtálcán, vagy fedett dúcetetőben fogyasztja el a kihelyezett élelmet.

Ahol tudjuk, fedjük le az etetőteret, hogy a táplálék hó- és esőmentes helyen legyen! Az etetőtálca alját érdemes kifúrni, hogy ne álljon meg benne a víz. Törekedjünk arra, hogy a fekete napraforgó szárazon maradjon!

Tartsuk tisztán a madarak etetőhelyét! A maghéj (mely kiválóan komposztálható) eltávolítása hetente egyszer-kétszer célszerű, hiszen csak a helyet foglalja, és azt a látszatot kelti, hogy az etető feltöltött állapotban van.

A harkály, a küllő, a fakusz, a csuszka és az ökörszem a hagyományos etetőkön csak ritkán kerül szem elé. Ha azonban olyan etetőkertet létesítünk számukra, ami figyelembe veszi különleges életmódjukat, akkor akár napi szinten is találkozhatunk velük. Érdemes kitenni megfelelő kapaszkodófelületű, eltérő átmérőjű, esetleg korhadtabb ágakat is az etetőhöz. A fakopáncsfajok szeretik a szintén sótlan vajat és a margarint, melyet a fára kenhetünk.

Amennyiben fotózni akarjuk az etető vendégeit, érdemes az etetőt megfelelően tájolni. Általában az észak felé néző optikai tengely megfelelő, így a Nap az egész szezonban a hátunk mögül fogja megvilágítani az etető és az itató történéseit.

Ha szerencsénk van, nemcsak énekesmadarakat figyelhetünk meg, de a rájuk vadászó ragadozóikat (pl. karvalyt, nagy őrgébicset) is.

Morvai Szilárd

Támogatásával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!
Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Rendelkező Nyilatkozat a személyi jövedelemadó 1+1%-áról:

rendelkező nyilatkozat 1+1%-ról

Bankszámlaszám: HU50 59900029-10001868-00000000, Takarékbank

Támogasd erőfeszítéseinket online, bankkártya segítségével!

Friss híreink

 • Madármentő képzések

 • Légy Te is madármentő! Szívesen csatlakoznál önkénteseink közé? Vagy csak érdekel, mit tehetsz, ha sérült madarat ta[...]
 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]
 • Gólya élet

 • Tavaly ilyenkor megírtam, hogy mi a tennivaló a fészkelni nem tudó gólyákkal. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai írá[...]

A Pusztadoktor Magazinból

 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]
 • Anyák napi kisgólyák

 • Ekkor szoktak kikelni, és ezt a jó szokásukat most is tartották a Nagyröpdében földön fészkelő egyik gólyapár első fész[...]
 • Gólya élet

 • Tavaly ilyenkor megírtam, hogy mi a tennivaló a fészkelni nem tudó gólyákkal. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai írá[...]

Betegeink

 • Egy jelkép új élete

 • Az emberi tevékenységek következtében nagyon sok madár sérül vagy betegszik meg. Baleset, orvvadászat, mérgezés: mind-m[...]
 • Pajzsos cankó a műtőasztalon

 • Az elepi halastavak környékén került kézre ez a törékeny, csodálatos partfutó madár. Jobb szárnya szilánkosan tört. Műt[...]