Egy tengelic története

Beatrix:

Kedves Pusztadoktor!

 

Szeretném a tanácsát kérni, ha lenne kedves és válaszolna, nagyon megköszönném.

Találtam egy Tengelic fiókát 1 hete. Tudom, nem szabad elhozni, de ahol volt, ott esélye sem lett volna.

Egy benzinkúton, padok között, közelbe nem volt fa se bokor. Csoda, hogy az emberek még nem tapostak rá, mivel még ugrálni sem tudott, csak gubbasztott. Azóta töröm a fejem,hogy kerülhetett oda.

Lágy eleséggel kevert főtt tojást és lisztkukacot kap. Gyönyörűen fejlődik, eszik-iszik, már repked a kalitkájában. Nappalra kiakasztottam egy árnyékos fára és akkora szerencséje volt, hogy még aznap jött egy pár aki elkezdte etetni. Mint kiderült, a kertünkbe lévő tujába van a fészkük, ahová járnak a saját fiókáikat is etetni. Eddig minden szép és jó, de a szabadon engedéstől nagyon tartok, ráadásul a cicánk egyfolytában a tuja és a kalitka között ólálkodik. Amikor csak tudom beviszem a lakásba, de kinti cica és nagyon nehezen viseli. Azt olvastam kirepülés után még 8 napig a szülőkkel maradnak, akik megtanítják mindenre.

És itt kezdődik az aggodalmam, hogy ezt én, hogy oldjam meg és honnan fogom tudni mikor engedhetem el? Olvastam 14-15 nap után kirepülnek, de én még azt sem tudom mennyi idős lehet(küldök képet a kora miatt).

1 hete csak róla szól az élet nálunk, nagyon sok energiám van ebben a kis jószágban és a nagyon meg is kedveltük, szeretném ha megmaradna.

 

válaszukra várva, köszönettel és üdvözlettel:

N. Beatrix

 

Pusztadoktor:

Kedves Beatrix!

 

Ha jól repül a szobában, akkor a kiakasztott kalitka ajtaját ki lehet nyitni, és oda ki-be járnak majd a szülők és ő is. Legyen bent ennivaló és víz, ami ott tartja biztonságban. A vízbe csepegtetni vitamint, a tojásos keveréket pár nap alatt fokozatosan apró vegyes magkeverékre kellene váltani. A macskára meg folyamatosan figyelmeztetik a szülők a kalitkában is. Az elengedés napjaiban a cicát be kell zárni lehetőség szerint  pár nap szobafogságra, hogy biztos legyen.

 

Üdv, Dr. Déri János

30/9435494

Beatrix:

Tisztelt Dr. Úr!

 

Szombati telefonos beszélgetésünk alapján, írok Önnek.

A kis tengelicről lenne szó, akit hétfőn vinnék.

Vasárnapig kapja az Sh-ivermectint (10nap szájba) már jobban van, hangja is visszajött és a kattogás is elmúlt a torkából.

Nálam 3 hete van, kb. 1 hónapos, viszont még mindig nem eszik-iszik önállóan, bár egyfolytában próbálkozom hátha….

Nagyon menne már, a kalitkában nem szeretném tovább szenvedtetni.

Beszéltük, h az első macska elkapná, ha itt engedném el, először vissza kell vadítani.

A betegsége és az önállótlansága nem gond Önöknek, vihetem azért hétfőn?  Elég messziről Mogyoródról megyek, ezért csak akkor indulnék el vele, ha biztos helye van.

Köszönettel és tisztelettel, várom válaszát.

N.Beatrix

 

Pusztadoktor:

 

Kedves Beatrix!

Hozhatja bátran, biztos helye van, a betegsége az elmondása szerint már múlóban van, itt megoldjuk a önállóságra nevelését is. Ha gondot okoz az utazás, én pénteken délután Pestre megyek, ott leszek estig, visszafelé fel tudnám venni a madarat, ha ez könnyebbség Önnek. Lehet, hogy szombaton, vagy vasárnap is ez lesz  program, de nem biztos.

Üdvözlettel:

Dr. Déri János

Beatrix:

Az nagyon jó lenne, ha feltudná venni. Bármelyik nap jó nekem, alkalmazkodom. Ha az M3-on jön, akkor Mogyoród után, még Gödöllő előtt van  a Lukoil benzinkút, ott lakom mellette abban a lakóparkban és oda kitudnám vinni. Ha nem arra jön, akkor pedig, kiviszem ahová Önnek jó. Kérem, írja meg h legyen, vagy mikor hívhatom ez ügyben.

 

 

Nagyom köszönöm,üdv

Pusztadoktor:

Akkor péntek este 7 felé hívjon, hogy hol tartok.

Üdv, Dr. Déri János

Beatrix:

Nagyon köszönöm h elvitte a kis madarat. Remélem, rendben lesz vele minden. Ha mégse, vagy nincs önkéntes aki ellássa, kérem írjon vagy hívjon és megyek érte.

Szívügyem ez a kis madár,több mint 3 hete, 2óránként etettem-itattam, óvtam mindentől. Nagyon megkedveltem és aggódom érte.

üdv.

Beatrix

Pusztadoktor:

 

 

Kedves Beatrix!

A tengelicet egy önkéntesünk Kiss Anna Tiszafüreden vette pártfogásba, eszik önállóan a kezéből, nem kell a szájába tenni. A cél az, hogy pár nap alatt rászoktassa az ember nélküli táplálkozásra, és akkor kerül be  többi kismadár közé.

Üdv, János

Beatrix:

Köszönöm, ez remek hír, most már nyugodt vagyok.:)

Támogatásával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!
Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Rendelkező Nyilatkozat a személyi jövedelemadó 1+1%-áról:

rendelkező nyilatkozat 1+1%-ról

Bankszámlaszám: HU50 59900029-10001868-00000000, Takarékbank

Támogasd erőfeszítéseinket online, bankkártya segítségével!

Friss híreink

 • Madármentő képzések

 • Légy Te is madármentő! Szívesen csatlakoznál önkénteseink közé? Vagy csak érdekel, mit tehetsz, ha sérült madarat ta[...]
 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]
 • Gólya élet

 • Tavaly ilyenkor megírtam, hogy mi a tennivaló a fészkelni nem tudó gólyákkal. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai írá[...]

A Pusztadoktor Magazinból

 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]
 • Anyák napi kisgólyák

 • Ekkor szoktak kikelni, és ezt a jó szokásukat most is tartották a Nagyröpdében földön fészkelő egyik gólyapár első fész[...]
 • Gólya élet

 • Tavaly ilyenkor megírtam, hogy mi a tennivaló a fészkelni nem tudó gólyákkal. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai írá[...]

Betegeink

 • Egy jelkép új élete

 • Az emberi tevékenységek következtében nagyon sok madár sérül vagy betegszik meg. Baleset, orvvadászat, mérgezés: mind-m[...]
 • Pajzsos cankó a műtőasztalon

 • Az elepi halastavak környékén került kézre ez a törékeny, csodálatos partfutó madár. Jobb szárnya szilánkosan tört. Műt[...]