Az otthon itt van, harkályfióka nevelés élőben

 
 
 

A harkályfélék, odúépítő szerepükből adódóan kivételes helyet foglalnak el az állatvilágban. Abban a kivételes szerencsében van részem idén, hogy az ablakomból kísérhetem figyelemmel egy balkáni fakopáncs pár (Dendrocopos syriacus) költését. Csak a függönyt kell elhúznom ehhez minden reggel.

Hátramaradó odúikat sok más hazai védett faj használja téli szállásnak és költési időben is rendszeresen találhatunk hazai költőfajokat olyan odúban amit fakopáncsok vájtak a korábbi időszakokban. A balkáni fakopáncs a nagy fakopáncshoz (Dendrocopos major) hasonló méretű és még 100 éve sincs hogy a Balkán félsziget felől benépesítette a Kárpát medencét. 1960-ra a hazai nagy fakopáncs állomány tetemes része erdei területekre szorult, a balkáni fakopáncs pedig a kertek, szőlősök, fasorok madarává vált. Jelenlegi stabil állománya nagyjából nyolcada a nagy fakopáncsénak.

Terepi határozása inkább szakemberek feladata, képen viszont nagyon könnyen különbséget tudunk tenni a két faj közt. Ha kertben látunk fakopáncsot az nagy valószínűséggel balkáni, ha erdőben az nagy valószínűséggel nagy fakopáncs.A nagy fakopáncs csőrtől induló fekete bajuszsávja eléri a fekete hátat azonban ez a sáv a balkáni rokon esetébensohasem kapcsolódik a háti részhez, és a nagy fakopáncs szélső farktollai fehér alapon fekete foltosak, a balkáni fakopáncs szélső farktollai pedig fekete alapon fehér foltosak.

A balkáni fakopáncs fogyasztja az összes hazai harkály faj közül a legtöbb lédús gyümölcsöt (eper, cseresznye), és ami tudományos szempontból új, és az illusztráló képekből kiderül, hogy ezzel a táplálékkal fiókáit is nagy mennyiségben eteti. A vitaminban gazdag változatos étrend fontos a fiókák csontozatának (és persze egyéb szerveinek) megfelelő kialakulásához.

Hallgasd meg a hangját is:

Emberközeli élőhelyének megfelelően olyan fa fajokat preferál odúépítés céljából amik a kertben megtalálhatók: alma, szilva, barack, cseresznye, akác vagy eperfa.

Nyírfában való költést szakemberek még nem írták le, talán mert nem egy tipikus kerti fafaj a nyír, szerencsére nálam ez a pár költésre ezt is megfelelőnek találta. Remélem jövőre is visszatérnek majd, bár a balkáni a legtöbbször minden költés előtt új odút készít magának.

Fészekalja 4-7 fiókából áll. Mindkét szülő kotlik a tojásokon felváltva. Az odúban felhalmozódó ürülék eltávolítása megfigyeléseim szerint a hím madár feladata. Kikelés után 24-25 napra az anyányi méretű fiókák kirepülnek.

Nem vonuló madár. Védelme téli etetéssel elősegíthető: napraforgóval,
olajos magvakkal, faggyú és napraforgó összeolvasztott keverékével, mogyoróval, mandulával és dióval. Költési időben 46 mm-es röpnyílású rönk odúval telepíthető.

Morvai Szilárd

Szeretnél még több madárfajjal megismerkedni? Látogass el youtube csatornánkra, és hallgasd meg madárdalainkat:

Támogatásával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!
Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Rendelkező Nyilatkozat a személyi jövedelemadó 1+1%-áról:

rendelkező nyilatkozat 1+1%-ról

Bankszámlaszám: HU50 59900029-10001868-00000000, Takarékbank

Támogasd erőfeszítéseinket online, bankkártya segítségével!

Friss híreink

  • A bajban érkezett segítség

  • Mint ahogy télen, most is a bajban mutatkozik meg, hogy mindig van kire számítani. Decemberben a rekord mennyiségű, [...]

A Pusztadoktor Magazinból

  • Mentsük meg a fecskéinket!

  • A világon jó néhány fecskefaj él, a szakirodalom szerint 74 fecskecsalád – Hirundinidae és 80 sarlós fecskecsalád – Apod[...]
  • Rétisas - Újra szabadon

  • Elengedtük. Menni akart, nem is akartuk, nem is lehetett visszatartani. Húsvét vasárnap én engedtem el, itt a Madárpark[...]

Betegeink

  • Pajzsos cankó a műtőasztalon

  • Az elepi halastavak környékén került kézre ez a törékeny, csodálatos partfutó madár. Jobb szárnya szilánkosan tört. Műt[...]