15 éves a Madárkórház Alapítvány – 2014.09.23

 
 
 

 

 

 „Tudod, kisfiam, a világon nagyon sok a csalán, a tövis, a gyom. Mert az emberek sokkal több rosszat cselekszenek, mint jót. És a csalán, a tövis meg a gyom a rossz cselekedetek nyoma ezen a földön. De láthatod, hogy pillangó is van azért. A sok kicsi pillangó a sok kis jóság hírét hordozza magával. És vannak aztán szép, nagy, tarka szárnyú pillangók: ezek a ritka, nagyon jó cselekedetek. Minél szebb és nagyobb jót teszel, annál szebb, nagyobb és színesebb pillangó száll föl a nyomában. (…) Nem baj, ha az emberektől nem kapsz érte hálát. Minden jótettedet egy pillangó viszi hírül.”

/Wass Albert/

……vagy egy madár. Egy madár, akit sikerült megmenteni, meggyógyítani.  Visszaengedhetjük oda, ahová született, a levegőbe, a kék ég alá, a természetbe! Ezért vagyunk éppen 15 éve. Ez a dolgunk. Vagy mondhatnánk úgy is, hogy erre születtünk: Madarakat gyógyítunk! Nehéz volt ez a 15 év. Volt, hogy jobban ment, volt, hogy nagyon rosszul. Menteni, műteni, etetni mindig kell, ha van rá keret, ha nincs, akkor is. Jelenleg  majdnem 450 madár él itt a Madárparkban. A föld alól is elő kell teremteni a vacsorát, a gyógyszereket, az eszközöket. Eddig sikerült. Igen, sikerült! Megközelítőleg  2800 támogatónkkal, akik érzik, hogy ez fontos. Segítenek, amikor segíteni kell. És pontosan tudják, hogy 1% vagy pár forint életet menthet. Ezúton köszönjük Nekik , hogy 15 éve tehetjük, amit tudunk, szeretünk, amiért élünk!  Fotógalériáinkban emlékezünk az elmúlt 15 évről, amit most megosztunk mindenkivel. Születésnapunkat szombaton (2014.09.27.) tartjuk, amikor mindenkit tárt szárnyakkal vár a hortobágyi Madárpark összes kis lakója.  Ezen a napon az M1 televízió stábja kitelepül hozzánk és az  „Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!” című műsor keretei közt élőben közvetítik programunkat.

Németh Mónika

 

Szeptember 27.-ei programjaink:

A Madárkórház Alapítvány 15. születésnapja
11:00 Megnyitóbeszéd – Dr. Déri János
12:00 Gyógyult madarak szabadon engedése
13:00 Solymászbemutató
Egész nap: Ingyenes idegenvezetés, fotózkodás madarakkal
Programunkat az M1, „Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!” című műsorában élőben is megtekinthetik.

 

Honnan indultunk, és milyen út vezetett idáig?

A Madárpark története 1983-ban kezdődött, amikor egyetemista koromban szakmai gyakorlaton a németországi Walsrodeban a Madárparkban jártam, amely egy hatalmas madár-állatkert. Ott láttam először látogatható röpdéket, és tapasztaltam meg azt az élményt, amikor a repülő madarak közt, elválasztó rácsok nélkül a természet részének érzi magát az ember.

Akkor voltam gyakorlaton a hannoveri Baromfiklinikán. Ez elsősorban házibaromfi-egészségügyi intézmény, melyet Siegmann professzor hozott létre, akitől sokat tanultam.

Vadmadarak gyógyítására állat-egészségügyi létesítmény és madárpark együtt akkor még nem volt.

Azután Hortobágyra kerültem, ahol házi-baromfi praxis mellett hobbiként vadmadarak gyógyításában is tapasztalatokat szereztem. 1991-ben Sándor István és Dudás Miklós felkértek a górési ragadozómadár-rehabilitációs állomás állatorvosi ellátására. Akkor még az állatorvosi képzésnek nem volt része a vadmadarak gyógyítása.

Az elsősorban baleseti sérültek ellátásába, a csontsebészeti gyakorlatba dr. Lakos István humán baleseti sebész vezetett be. Majd barátommal, dr. Beregi Attilával – aki ma már ezt az egyetemen tanítja – dolgoztuk bele magunkat ebbe a szakmába.

A górési puritán körülmények között végzett munka során felmerült a szükségessége annak, hogy megfelelő felszereltségű rendelőt, sőt inkább kórházat hozzunk létre Hortobágyon. Ekkor alakult meg 1999-ben a Madárkórház. Nagyon szegényes körülmények között, és sok nélkülözés mellett, de a Philips cég adományaként érkezett vadonatúj röntgengéppel és kevésbé új, de használható felszereléssel kórházi ellátást tudtunk biztosítani az évi 2-300 hozzánk érkező madárnak.

A Madárkórház Alapítvány 1999. szeptember 23-án (épp ma 15 éve) került bejegyzésre, 1279 számon. Közhasznú, természetvédelmi tevékenységének célja első sorban védett madarak állatorvosi gyógykezelése, állatkórházi ellátása, gyógyulásuk után a szabad természetbe való visszahelyezése.

Az alapítvány célja továbbá e tevékenységekkel kapcsolatos tudományos kutatás végzése, a tevékenység bemutatása és oktatása, a feladatok ellátására intézmény, elsősorban madárkórház létrehozása és üzemeltetése.

A kezdetek, mikor még nem volt Madárpark:

A kórház madárkórházúj épületének a története számomra 1987-ben kezdődött, amikor a szomszédba költöztünk. Romos garázsépület volt, mely állapota egészen a legutóbbi időkig megmaradt. AkkKiállításor már elképzeltem a jelenlegi külsejét és funkcióját, de hogy megvehessük 11 évig, 1998-ig, hogy részlegesen felújítsuk, 2000-ig váratott magára. 2001-ben pályázati támogatásból megnyílt az Öko-teleház. 2002-ben megnyitottuk itt első madármentő kiállításunkat, és ezzel a gyógyításnál hatékonyabb megelőző tevékenységet, és természetvédelmi szemlélet kialakítását, oktatását vállaltuk feladatként. Bár a helybeliek mélyen hallgattak róla, kiderült, hogy az épületnek az 50-es években egészen más története is volt: egyike volt a hortobágyi Gulág épületeinek, ahol háromszázan éltek rabszolgasorban, ártatlanul, kényszermunkára ítélve. Most az öko-teleház emlékfalán olvashatjuk neveiket.

A szakmai igények kielégítésére és a látogatók számára megfelelő körülmények biztosítására 1998-óta pályáztunk, minden lehető módon. A látványkórház terve 2000-ben készült el. 2002-ben, az Egyesült Arab Emirátusban járva, az Abu-Dhabi gól 013Sólyomkórházban láttam működni a látványkórházat. A siker ismét váratott magára, de megérte, mert hazai pár milliós pályázati lehetőségekkel ezt nem hozhattuk volna létre.

2004-ben adódott lehetőség a ROP 1.1.1.turisztkai vonzerők növelésére kiírt uniós pályázatra, mely segítségével 2005-ben 2,5 % önrész mellett, 178 millió Ft-os vissza nem térítendő támogatást nyertünk. A munkálatok 2006. áprilisában kezdődtek, és 2006 augusztusára elkészült a Madárpark: madárkertekkel, a madármentő kiállítást, öko-teleházat és látványkórházat magában foglaló látogatóházzal, nagyröpdével, tórendszerrel és játszókerttel, ahol a legnépszerűbb játék a sasos gyerekröptető.

A Hortobágyi Madárpark első 5 éve:

És végül napjaink, illetve elmúlt 5 évünk képekben:

 

Dr. Déri János

További programok 27.-re a Hortobágyon:

IV. Régiós ErdÖSZtalálkozó
Időpont: 2014. szeptember 27.
Helyszín: Hortobágy – vásártér, folyópart
További információ:

Pásztorélet, Pásztorhagyományok – Kézműves mesterek napja
Időpont: 2014. szeptember 26-27.
Helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar
További információ:

 • Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont
 • tel.: +36 (52) 589 000; +36 (52) 369 140
 • e-mail: info@hnp.hu
 • web: www.hnp.hu

 

 

Támogatásával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!
Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Rendelkező Nyilatkozat a személyi jövedelemadó 1+1%-áról:

rendelkező nyilatkozat 1+1%-ról

Bankszámlaszám: HU50 59900029-10001868-00000000, Takarékbank

Támogasd erőfeszítéseinket online, bankkártya segítségével!

Friss híreink

 • Madármentő képzések

 • Légy Te is madármentő! Szívesen csatlakoznál önkénteseink közé? Vagy csak érdekel, mit tehetsz, ha sérült madarat ta[...]
 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]
 • Gólya élet

 • Tavaly ilyenkor megírtam, hogy mi a tennivaló a fészkelni nem tudó gólyákkal. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai írá[...]

A Pusztadoktor Magazinból

 • Hajdúnánáson lövik a gólyát

 • A Sólyom utcában. Elit környék, vállalkozók, 40-50 éve ott lakó, egymást ismerő, becsületes, tisztességes emberek lakna[...]
 • Anyák napi kisgólyák

 • Ekkor szoktak kikelni, és ezt a jó szokásukat most is tartották a Nagyröpdében földön fészkelő egyik gólyapár első fész[...]
 • Gólya élet

 • Tavaly ilyenkor megírtam, hogy mi a tennivaló a fészkelni nem tudó gólyákkal. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai írá[...]

Betegeink

 • Egy jelkép új élete

 • Az emberi tevékenységek következtében nagyon sok madár sérül vagy betegszik meg. Baleset, orvvadászat, mérgezés: mind-m[...]
 • Pajzsos cankó a műtőasztalon

 • Az elepi halastavak környékén került kézre ez a törékeny, csodálatos partfutó madár. Jobb szárnya szilánkosan tört. Műt[...]