A hét madárdala: Európai lappantyú – 2014.09.22

 
 
 

E héten a lappantyútól búcsúzunk, mielőtt telelőhelyére indulna. A titokzatos, éjjeli rovarász e hónapban hagyja el országunkat, és Afrika felé vonul.

 

 

A lappantyúfélék családja mintegy 70 fajt számol. Közülük csak egy, az európai lappantyú (Caprimulgus europaeus) áprilistól szeptemberig tartózkodik hazánkban, rendszeres fészkelő.

Rendkívül rejtőzködő, titokzatos madár. Mind testfelépítése, mind életmódja különlegessé teszi. Éjjel repülő rovarokra vadászik, elképesztő ügyességgel. Segíti ebben a fejméretéhez képest arányaiban nagynak számító szeme, valamint hatalmasra nyitható szája. Repülés közben állkapcsát akár több centiméterre is kinyitja. Külső szemmel nézve ilyenkor egész feje egy “tölcsérré változik”, mellyel könnyedén gyűjti táplálékát. Csőrkávái szélén elhelyezkedő serték tovább fokozzák a sikeres vadászatot. Nappal az avarban, fatörzseke, fakérgeken “lapul”, magát igen jól álcázva észrevehetetlenül pihen. Mintázata megszólalásig a fakéreghez hasonlatos, tökéletesen beleolvad környezetébe. A természet figyelvén az apró részletekre, még óriási szemeit rejtő szemhéját is “terepszínűre” festette.

Jellemzően hullámzó intenzitású, pirregő hangja sejtelmes, kísérteties hangulatot kölcsönöz a sötét éjszakáknak.

Költése júniustól augusztusig tart. Monogám, de minden költési szezon elején “újra meghódítja” párját. Fészket nem épít, két tojását az avarba rakja, melyen a szülők váltva kotlanak. A fiatalok 17naposan már akár repülnek is.

Mint a legtöbb rejtőzködő életmódot folytató élőlény ő is nagyon kényes környezetére. Egyedülálló táplálkozási módját fogságban nem is tudja, nem is akarja folytatni. Védett madárként nem is tartható. A sérült, ápolásra szoruló egyedet a kezelés ideje alatt mesterségesen lehet táplálni.

Lappantyú szabadon engedése

A múlt héten szabadon bocsájtott lappantyúnk még idejében felépült. Megerősödve már ő is Afrika felé veheti az irányt.

 

 

Hallgassa meg következő heti madárdalunkat is! Megjelenése: mához egy hétre, azaz 2014.09.29.-én!
Ha tettszett, ossza meg másokkal is!

 

 

 

Adója 1%-ával Ön is hozzájárulhat, hogy még több madár kerülhessen vissza egészségesen a természetbe!

Madárkórház Alapítvány, adószám: 18557899-1-09

Bankszámlaszám: TKSZ 59900029-10001868

Friss híreink